Hlavní obsah

Ecclestone prohrál první spor o kontrolu nad F1

LONDÝN

Bernie Ecclestone může brzy přijít o kontrolu nad seriálem závodů formule 1. U londýnského Nejvyššího soudu totiž prohrál spor s trojicí bank, jejichž společnost Speed Investments momentálně vlastní 75 procent holdingu SLEC, kterému patří komerční práva na formuli 1. Ecclestone vlastní zbývajících 25 procent.

Foto: internet

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone.

Článek

Soudce Andrew Park dnes uznal stížnost bank. "Podle mého mínění je jasné, že tvrzení Speedu jsou správná," řekl Park. Ecclestone se proti rozhodnutí soudu může odvolat.

Banky protestovaly proti tomu, že Ecclestone v roce 2002 jmenoval do výkonného výboru Formula One Holdings (FOH) dva ředitele. Bankéřům se nelíbí, že přestože mají většinový podíl ve SLEC, která vlastní FOH, nemají kvůli pravidlům dosazování lidí do vedoucích funkcí nad společností kontrolu.

Ecclestone drží prostřednictvím rodinné firmy Bambino Holdings 25 procent SLEC. Podle soudce Parka je proto protiprávní, že bankám nedovolil jmenovat členy výkonného výboru FOH. Dosazení Ecclestoneových ředitelů soudce označil za neplatné.

Pokud Ecclestone s odvoláním neuspěje, bude moci Speed Investments jmenovat nový výkonný výbor FOH. To by znamenalo, že třiasedmdesátiletý nestor formule 1 přijde o svůj vliv. Závody F1 měl Ecclestone pod kontrolou 25 let a podle odhadů díky tomu získal jmění 3,7 miliardy dolarů.

Ecclestone je zatím v klidu

Z rozhodnutí soudu si Angličan zatím z těžkou hlavu nedělá. Na otázku agentury Reuters, co pro něho dnešní rozsudek znamená, odpověděl: "Nic, absolutně nic." Banky se podle něho jen snaží odejít se ziskem ze seriálu. "Tihle lidé nezískali své podíly proto, že by je chtěli. Dostali je jako zástavu," řekl. "Mají dům, a nechtějí dům. Proto ho teď chtějí zpeněžit," domnívá se Ecclestone.

Banky Bayerische Landesbank, JP Morgan a Lehman Brothers získaly prostřednictvím Speed Investments podíl ve společnosti SLEC po krachu mediálního impéria Lea Kircha. Německá společnost, která zbankrotovala na jaře 2002, jim dlužila 1,6 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata: