Hlavní obsah

McLaren zvažuje nasazení třetího vozu

LONDÝN

Nejhorší umístění v Poháru konstruktérů od roku 1983 letos zaznamenala stáj formule 1 McLaren. Z pátého místa v konečném pořadí nicméně může vytěžit jednu výhodu: při pátečních volných trénincích před závody může nasadit tři vozy. A tým z britského Wokingu o této variantě skutečně uvažuje.

Foto: Hoch Zwei

David Coulthard testuje ve Valencii nový monopost McLaren s označením MP4-19

Článek

Podle pravidel mohou týmy, které v předešlém roce skončily v Poháru konstruktérů na pátém a horším místě, použít při obou volných jízdách před závodním víkendem tři vozy. "Pravidla takovou možnost povolují. Pochopitelně se budeme snažit, pokud to přinese užitek, tuto výhodu využít," citoval server planetf1.com mluvčího stáje.

McLaren se nemusí starat o další z podmínek, kterou řády upravují - třetími piloty nesmějí být jezdci, kteří v uplynulých dvou letech odjeli v seriálu mistrovství světa víc než šest závodů. Jak Španěl Pedro de la Rosa, tak Alex Wurz z Rakouska toto pravidlo splňují. Wurz naposledy jezdil v týmu Benneton v roce 2000, de la Rosa nezávodil od svého angažmá u Jaguaru v roce 2002.

Wurz je příliš dlouhý

Rakouský pilot zatím na měření sil s nejlepšími nemyslí. Díky své vytáhlé postavě má totiž problém, aby se nasoukal do kokpitu nového monopostu MP4-20.

"Je pravda, že při navrhování šasi pro vůz MP4-20 jsme brali v úvahu míry závodních jezdců. Kimi Räikkönen měří 175 cm, Juan Pablo Montoya je o sedm centimetrů menší," přiznal mluvčí stáje. Wurz proti tomu měří 186 cm. "Není to tak, že by se do vozu nevešel. Necítí se ale příliš pohodlně," dodal mluvčí.

Rakouský pilot situaci nebere nijak tragicky. "Než se vyrobí několik modelů, do kterých se vejdu, budu pokračovat v práci s MP4-19B. Pořád je co zlepšovat, i když bych se samozřejmě nejraději podílel přímo na vývoji vozu pro příští sezónu," uvedl Wurz.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace