Hlavní obsah

Rusové chystají vstup do F1 - za pomoci Borise Jelcina

MOSKVA

Rusové se brzy hodlají účastnit seriálu formule 1, a to dokonce se svým vlastním týmem. Pro tento účel už vzniká tým Midland F1, jenž by měl být připraven zúčastnit se mistrovství světa F1 v roce 2006. Vlastníky nové stáje jsou Alex Šnajder a Alexandr Radunskij, marketingovým manažerem byl jmenován Boris Jelcin junior, vnuk bývalého ruského prezidenta.

Foto: Hoch Zwei

Ilustrační foto.

Článek

Boris Jelcin mladší bude mít na starost jednání se sponzory a bude zodpovědný také za všechny propagační akce týmu.

"Boris Jelcin junior je ten správný muž pro tuto pozici ať už pro svůj charakter, tak pro svůj obchodní talent. Navíc nemůžeme zastírat, že jméno Boris Jelcin má samozřejmě nejen v Rusku zvuk. A to může týmu jen pomoci," vysvětlil novinářům Radunskij, proč padla volba právě na vnuka nějdejšího státníka.

Radunskij navíc zdůraznil, že Midland F1 bude vždy prezentován jako ruský tým, ačkoliv se na jeho chodu budou převážně podílet zahraniční společnosti fungující v Rusku. Tým bude mít navíc základnu v Anglii, a podvozky vozů postaví italská Dallara. Majitelé nehodlají spoléhat ani na ruské jezdce.

Hlavním pilotem bude Mexičan

Krajané ruských spoluvlastníků týmu by měli mít prozatím šanci jen v roli testovacích pilotů. Jsou už vybraní nějací kandidáti, jenž by se na vstup do F1 měli připravovat v závodech formule 3. Představitelé stáje prozradili, že klíčovým jezdcem stáje bude pilot mexické národnosti. V kuloárech se nejvíce skloňuje jméno Mario Dominguez, 29letý pilot byl pátý v letošním ročníku zámořské série Champ Car.

Oficiální představení týmu Midland F1 je naplánováno na únor a uskuteční se v Moskvě. "Počítáme s tím, že jen na základní přežití v seriálu formule 1 bude třeba rozpočet minimálně 100 miliónů dolarů," je si vědom velkých nákladů Šnajder. Ten chce post technického ředitele nabídnout Gary Andersonovi, který do roku 2003 působil u Jordanu.

Reklama

Související témata: