Hlavní obsah

Enge ztratil angažmá v IRL

Působení Tomáše Engeho v příštím ročníku zámořské série Indy Racing League se vytratilo do ztracena poté, co tým Patrick Racing v šampionátu skončil a český jezdec tak přišel o již dohodnuté angažmá. Engeho manažer Antonín Charouz nyní jedná o možném působení v jiných soutěžích.

Foto: BPA a.s.

Tomáš Enge při podniku série IRL v kalifornské Fontaně.

Článek

Podle internetové stránky českého pilota by měl brzy podepsat kontrakt o jeho startu v závodu 24 hodin Le Mans s vozem Aston Martin.

Engeho smlouva v IRL závisela na podpoře koncernu General Motors, který se však rozhodl po příští sezóně ze seriálu odejít a už v roce 2005 omezí svou podporu pouze na tým Panther Racing. Tomu stejně jako dosud stáji Patrick Racing dodává motory Chevrolet.

"Jednáme i s Panther Racing, kde mají o Tomáše velký zájem. Ale jsou otevřeny všechny možnosti s výjimkou formule 1, ve hře jsou vedle IRL a ChampCar i nové evropské série Superfund a GP2," uvedl Charouz. S vozem Aston Martin by měl první český pilot ve formuli 1 podle svého manažera jet nejen Le Mans, ale i některé další závody.

Do elitní padesátky

Engeho může alespoň hřát, že se umístil podle ankety britského renomovaného časopisu Autosport v elitní padesátce nejlepších jezdců automobilových závodů letošní sezóny. V hodnocení redaktorů obsadil rodák z Liberce 48. místo, nejlépe si vedl pilot formule 1 Michael Schumacher, který letos v barvách týmu Ferrari vybojoval sedmý titul mistra světa.

Autosport na Engem ocenil jeho univerzálnost. "S novým týmem Ma-Con odvedl dobrou, motivovanou práci v F3000 a se zaplátaným Ferrari 550 Maranello zajel ohromující čas pole position GTS pro závod 24 hodin Le Mans. A solidně si vedl v IRL," uvedl časopis v hodnocení českého závodníka.

Enge měl z umístění v anketě radost. "Je to důkaz, že zasvěceným neunikla práce v novém týmu F3000. Sice se nám nakonec nepodařilo splnit cíl skončit mezi jezdci do třetího místa, nicméně jsme získali pozici třetího nejlepšího týmu v tomto prestižním šampionátu. Pole position v Le Mans bylo jedním z vrcholů sezóny," uvedl.

Reklama