Hlavní obsah

Ferrari opět pohrozilo odchodem z MS formule 1

PRAHA

Šéf automobilky Ferrari Luca Montezemolo si opět píchl do vedení formule 1. Prezident firmy o víkendu vyjádřil nespokojenost s rozdělováním příjmů ze seriálu mistrovství světa a pohrozil, že pokud nebudou stávající podmínky upraveny s výhledem do roku 2007, tým z Maranella šampionát opustí.

Foto: HOCH ZWEI

Prezident Ferrari Luca Montezemolo

Článek

Ferrari, podobně jako ostatní členové sdružení GPWC, které tvoří pětice hlavních dodavatelů motorů pro formuli 1 (Ferrari, BMW, Daimler-Chrysler, Ford a Renault), své přesvědčení o nespravedlivém rozdělování příjmů, několikrát prezentovalo již v minulosti. Promotér formule 1 Bernie Ecclestone dosud veškeré hrozby, podle nichž GPWC založí vlastní seriál, dokázal zažehnat.

"Lidé z vedení si musejí uvědomit, že pokud se nějak nedomluvíme, může po sezóně v roce 2007 hodnota šampionátu spadnout na nulu. Může se stát, že dopadnou jako špatný hollywoodský producent, jemuž na plac nedorazily hvězdy," nechal se slyšet Montezemolo v rozhovoru pro německý list Welt am Sonntag.

Podle šéfa Ferrari se v roce 2008 určitě pojede šampionát formule 1. "Kdo jej ale bude pořádat, se rozhodne už letos. Vedení si musí uvědomit, že přerozdělování příjmů vyžaduje změnu a že je třeba také naslouchat týmům a výrobcům," uvedl Montezemolo.

"Pokud k takovým změnám nedojde, pak se diváci mohou v roce 2008 těšit na mistrovství, které bude v naší vlastní režii. Vím, že Ecclestone má práva na jméno formule 1, ale to není neřešitelný problém," dodal boss italské automobilky, jejíž tým vládne Poháru konstruktérů šest sezón v řadě.

Ecclestone prohrál soud

Ecclestone každopádně může o svůj vliv na formuli 1 přijít. Na začátku prosince totiž prohrál úvodní jednání u londýnského Nejvyššího soudu s většinovým vlastníkem holdingu SLEC, který drží komerční práva na seriál, společností Speed Investments. Tu tvoří sdružení tří bankovních domů.

Banky protestovaly proti tomu, že Ecclestone v roce 2002 jmenoval do výkonného výboru Formula One Holdings (FOH) dva ředitele. Bankéřům se nelíbí, že přestože mají většinový podíl ve SLEC, která vlastní FOH, nemají kvůli pravidlům dosazování lidí do vedoucích funkcí nad společností kontrolu.

Ecclestone se proti rozhodnutí soudu odvolal. Pokud neuspěje, bude moci Speed Investments jmenovat nový výkonný výbor FOH. To by znamenalo, že třiasedmdesátiletý nestor formule 1 přijde o svůj vliv. Závody F1 měl Ecclestone pod kontrolou 25 let a podle odhadů díky tomu získal jmění 3,7 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata: