Hlavní obsah

Schumacher: Formule 1 bude letos jiná

PRAHA

Sedminásobný mistr světa formule 1 Michael Schumacher, stejně jako ostatních devatenáct pilotů královské třídy automobilového sportu si bude muset v nadcházející sezóně zvykat na poněkud odlišné jezdecké podmínky. Po úpravě pravidel budou mít vozy menší přítlak, tvrdší pneumatiky a jejich motor bude muset vydržet dva závody.

Článek

Monoposty se tak budou letos prohánět pomaleji než dosud. "Nedá se nic dělat, musíme se změnám přizpůsobit," prohlásil Schumacher v rozhovoru pro německou televizní stanici RTL.

"Měl jsem příležitost vyzkoušet nastavení pro rok 2005 při posledním testu ve španělském Jerezu a musím přiznat, že první dojem byl mírně šokující. Měl jsem pocit, že je vůz pomalejší než želva," uvedl automobilový rekordman, jenž v pondělí oslaví šestatřicáté narozeniny.

Atraktivita neutrpí

Podle suveréna minulé sezóny, v níž triumfoval ve třinácti z osmnácti Velkých cen, se jezdci i diváci musejí připravit na jinou formuli 1, než na kterou byli zvyklí. "Vozy budou pomalejší, podle mého názoru o dvě až tři sekundy na kolo. Bude to jiné, ale bylo by hloupé dopředu říkat, že závody nebudou atraktivní," řekl Schumacher.

Snížení rychlosti bylo jednou ze snah Mezinárodní automobilové federace FIA ke zvýšení bezpečnosti závodů formule 1. Schumacher připustil, že přetížení v zatáčkách začínalo být při stávajících podmínkách skutečně nepříjemné.

Po závěrečném závodu sezóny v brazilském Interlagosu si prý několik soupeřů německého pilota stěžovalo na bolesti krční páteře a problémy s okruhem, na němž piloti jedou proti směru hodinových ručiček, měl údajně i sám Schumacher.

Reklama

Související témata: