Hlavní obsah

Enge letos pojede i nejproslulejší závod světa

PRAHA

Nabitá sezóna čeká Tomáše Engeho. Osmadvacetiletý jezdec letos odjede v barvách týmu Panther Racing kompletní seriál zámořské Indy Racing League (IRL), včetně slavného závodu 500 mil Indianapolis. Mimo to se ukáže v několika vytrvalostních závodech Le Mans Series, jejíž součástí je i čtyřiadvacetihodinovka v Le Mans. S týmem Menx pak absolvuje vybrané závody šampionátu FIA GT.

Článek

Enge v závěru loňské sezóny odjel dva závody IRL ve stáji Patrick Racing, ta však své působení v seriálu ukončila. "Mysleli jsme, že strávíme klidné Vánoce. Jenže Patrick Racing skončil, a tak nás čekala série náročných jednání," uvedl Engeho manažer Antonín Charouz na úterní tiskové konferenci.

"Hledali jsme pro Tomáše místo od formule 1, přes GP2 (nástupce mezinárodního mistrovství F3000, pozn. red.), Champ Car až po Indy Racing. Nakonec se nám podařilo uzavřít dohodu s týmem Panther Racing pro IRL," dodal Charouz, podle nějž má tým v IRL stejný zvuk jako stáj Ferrari ve formuli 1.

Enge na setkání s novináři nebyl, za oceánem jej totiž ve středu čekají první testy. O své dojmy se alespoň podělil ve zprostředkovaném telefonickém rozhovoru. "Akorát sedím v odletové hale v Indianapolis a jsem trochu nervózní. Měl bych běžet, letadlo už čeká jenom na mě," omlouval zkrácený hovor. Čekala jej cesta do floridského Homesteadu, kde bude s týmem do soboty.

"Letošní angažmá je dalším splněným snem. Hlavně po závodu 500 mil Indianapolis touží mnoho jezdců a mně se po účasti ve formuli 1 či slavném Le Mans poštěstí míjet i slavný cihlový pás," neskrýval nadšení Enge.

Tentokrát v roli učedníka

V týmu bude tvořit dvojici s Jihoafričanem Tomasem Scheckterem, s nímž v roce 2000 absolvoval část sezóny v juniorském týmu McLarenu v sérii F3000. "Tenkrát přišel v polovině roku a sbíral ode mě zkušenosti. Nyní se karty obrátily, Tomas jezdí IRL už tři roky a učedníkem budu já," řekl liberecký rodák.

Tým Panther Racing pojede jako jediný v seriálu s motory automobilky Chevrolet. "Uvidíme, jak si povedeme v konkurenci s týmy, které používají pohonné jednotky od japonských výrobců. Bude to náročné, ale zajímavé," předestřel Enge.

Mezi oběma jezdci by měl panovat rovnocenný vztah. "Naší týmovou politikou není rozdělení jezdců na 'jedničky' a 'dvojky'. Oba vozy mají stejnou šanci na vítězství," prohlásil šéf týmu Panther Racing Douglas Boles.

Vedení týmu si Engeho všimlo loni na jaře, kdy testoval ve Phoenixu. "Udělal na nás velký dojem. Většině jezdců trvá delší dobu, než si zvyknou na vůz pro IRL. Tomášovi stačily tři kola, aby zajížděl velice slušné časy," dodal Boles.

V USA i Japonsku

Letošní IRL čítá šestnáct závodů ve Spojených státech a jeden v Japonsku. První závod oválového seriálu čeká českého pilota na začátku března v Miami na Floridě, poslední podnik se uskuteční v polovině října v Kalifornii. Proslulý závod 500 mil Indianapolis je na programu 29. května.

"Bude to paráda. Zatím si moc neumím představit, že na ochozech v Indianapolis sleduje závod na půl miliónu lidí," uzavřel Enge, který bude prvním Čechem na startu legendárního závodu.

Indy Racing League 2005
6. březnaHomestead-Miami Speedway
19. březnaPhoenix International Speedway
3. dubnaSt. Petersburg, Florida
30. dubnaTwin Ring Motegi*
29. květnaIndianapolis Motor Speedway
11. červnaTexas Motor Speedway
25. červnaRichmond International Speedway
3. červenceKansas Speedway
16. červenceNashville Speedway
24. červenceThe Milwaukee Mile
31. červenceMichigan International Speedway
14. srpnaKentucky Speedway
21. srpnaPikes Peak International Raceway
28. srpnaInfineon Raceway
11. záříChicagoland Speedway
25. záříWatkins Glen International
16. říjnaCalifornia Speedway
*) v Japonsku

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace