Hlavní obsah

Renault chce už letos bojovat o titul ve formuli 1

PRAHA/MONTE CARLO

Ambiciózní plány pro letošní sezónu mistrovství světa formule 1 neskrývá stáj Renault. V úterý v Monaku slavnostně odhalila nový monopost s označením R25, který má podle šéfa týmu Patricka Faureho jediný cíl: bojovat s dominantní stájí Ferrari o mistrovský titul.

Článek

"Už víme, jaké to je stát na stupních vítězů. Od letošního roku ale musíme také vlastními silami vyhrávat závody. Od návratu Renaultu do formule 1 v roce 2002 jsme dělali postupné krůčky, teď přichází čas nabrat směr k vrcholu," prohlásil Faure při slavnostním ceremoniálu, jehož se zúčastnilo na šest stovek novinářů a dalších hostů.

"Během následujících dvou let chceme vybojovat světový titul, už letos ale musíme bojovat s Ferrari a dalšími vážnými adepty na mistrovskou trofej jako rovný s rovným," dodal Faure, podle nějž bude letošní seriál vyrovnanější než ty předešlé.

Na zlatý piedestal má tým vysadit jezdecká dvojice Fernando Alonso a Giancarlo Fisichella. "První testy ukázaly, že R25 je skutečně excelentní auto. Neměli jsme nejmenší potíže," nechal se slyšet Alonso.

:. ANKETA
Může stáj Renault pomýšlet na zisk mistrovského titulu? Hlasujte v anketě na konci článku.

Motor na váze nepřidal

Tým se při vývoji nového vozu musel podobně jako ostatní stáje potýkat s technickými omezeními pro letošní sezónu, které by měly závody mírně zpomalit. R25 dostal zcela novou elektroniku a jeho vnější vzhled podmínila aerodynamická optimalizace podle nových požadavků na přítlak.

Pohon bude zajišťovat nový motor RS25 V10, který by měl podle údajů výrobce vydržet víc než 1400 km ostré jízdy. Motor má výrazně nižší těžiště a spolu se zdvojnásobením jeho životnosti nevzrostla jeho váha.

Generální manažer týmu Flavio Briatore v Monte Carlu neskrýval nadšení. "Naši inženýři odvedli kus skvělé práce. Ve formuli 1 se musíte neustále ohlížet za dosavadním vývojem a snažit se pokročit o kus dál. Myslím, že my jsme právě takový krok učinili," dodal Briatore.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace