Hlavní obsah

Ferrari uvažovalo o odchodu z formule jedna

LONDÝN

Vedení stáje Ferrari uvažovalo o odchodu ze seriálu mistrovství světa formule jedna. Šéf týmu Jean Todt britskému deníku Times prozradil, že podobné myšlenky se mu honily hlavou jen krátce před tím, než Ferrari prodloužilo takzvanou Concordskou smlouvu a zavázalo se působit v MS minimálně do roku 2012.

Článek

Ferrari další působení v elitním seriálu zvažovalo kvůli neustále rostoucím nákladům, které i pro suveréna posledních let začínají být příliš vysoké. "Stojí to příliš mnoho peněz. Určitě může být formule bez Ferrari a trend neustále rostoucích nákladů nás donutil o tom přemýšlet," vysvětlil Todt.

Italská stáj z Maranella je jediným týmem, který odjel všechny ročníky mistrovství světa formule jedna od roku 1950 až dosud. K setrvání ji nakonec přiměl šéf seriálu Bernie Ecclestone, který týmu věnoval sto milionů dolarů. "Jsme malá společnost a musíme pokrývat náklady na formuli," obhajoval své váhání Todt, který zároveň pracuje jako výkonný ředitel automobilky Fiat.

Zajímalo by vás MS vozů F1 bez Ferrari?
Hlasujte v anketě na konci článku

Jeho tým je prvním, který klíčovou dohodu podepsal. Zbývajících devět stájí se k pokračování Concordské smlouvy, jejíž platnost vyprší v roce 2008, zatím nepřihlásilo. Podle Todta však jakékoliv problémy s prodloužením stávající dohody nenastanou. "Dříve nebo později realita a rozum zvítězí. Chápu, že to někomu nedává smysl, ale stane se to. Ve vlastním zájmu potřebujeme mít jasnou budoucnost," dodal Francouz.

Ferrari již šestkrát za sebou vyhrálo Pohár konstruktérů a díky Němci Michaelu Schumacherovi se v posledních pěti letech radovalo i z jezdeckého titulu mistra světa. Loni vyhrálo patnáct z osmnácti závodů.

Reklama

Související témata: