Hlavní obsah

Mosley: Formuli neničí Ferrari, ale ostatní týmy

Prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Max Mosley se ostře obul do účastníků mistrovství světa formule 1. Podle šéfa organizace je na čase, aby konkurenti stáje Ferrari zahájili skutečný hon na dominantní tým a přestali se omezovat na pouhé 'kňučení', že italské Scuderii nestačí.

Foto: internet

Šéf FIA Max Mosley.

Článek

Totální nadvláda Ferrari v posledních letech - stáj vyhrála Pohár konstruktérů šestkrát za sebou - vedla k tomu, že mnozí svalují na italský tým vinu za snížení atraktivity šampionátu a odliv diváků. FIA vyrukovala v posledních letech s různými úpravami pravidel, které měly vyrovnat konkurenci, ovšem bez výsledku.

"Neřekl bych, že Ferrari ničí formuli 1. Naopak mám dojem, že pokud někdo něco ničí, tak jsou to týmy Williams, McLaren, Renault a BAR. Nedělají svou práci dobře, Ferrari jim samo přední příčky nepřepustí," citoval Mosleyho internetový server planetf1.com.

Mosley vyjádřil nespokojenost s tím, že je FIA obviňována z toho, že svými kroky Ferrari pomáhá. "Byl bych první, kdo by Italy zpomalil. Jenže to by měla být především práce inženýrů v ostatních stájích. Místo kňučení by měli postavit skutečně rychlé auto a najít vynikající piloty," uvedl.

Největší rozpočet? Blud!

Ferrari je v seriálu mistrovství světa považováno za tým s největším rozpočtem, podle Mosleyho to ovšem není pravda. "To, že má Ferrari nejvíc peněz, je jeden z velkých bludů ve formuli 1. Mají sice víc sponzorů, ale zase musejí vyvíjet vlastní motory. Mercedes a BMW je dodávají za nic. Domnívám se, že celkový rozpočet McLarenu a Williamsu, a možná Renaultu i týmu BAR, je větší než u Ferrari," dodal.

Mosley přesto věří, že konkurence bude i díky novým pravidlům pro sezónu 2005 silnější. "Nepředpokládám, že Michael vyhraje úvodních šest závodů. Jenson Button nebo Fernando Alonso mají velkou šanci s fenomenálním jezdcem bojovat," uzavřel.

Reklama

Související témata: