Hlavní obsah

MS formule 1 možná rozjede jen devět týmů

MELBOURNE

Jen osmnáct vozů bude možná stát na startu úvodního podniku letošního mistrovství světa formule 1. Stáj Minardi totiž nedisponuje vozy, které vyhovují novým technickým regulím, a Mezinárodní automobilové federaci (FIA) se nelíbí, že tým chce v úvodních třech závodech nové sezóny použít kvůli nedostatku financí loňský monopost.

Foto: HOCH ZWEI

Šéf stáje Minardi Paul Stoddart

Článek

Šéf Minardi Paul Stoddart se hodlá proti případným krokům FIA bránit a podle svých slov je připraven jít k soudu. "Myslím, že to tak daleko nedojde. Rád bych věřil tomu, že vyhraje zdravý rozum, ale ve formuli 1 nikdy nevíte," řekl v pondělí Stoddart australské rozhlasové stanici SEN.

Podle Stoddarta nebyla nová pravidla schválena odpovídajícím způsobem, který stanoví Concordská dohoda. Proto tvrdí, že regule nejsou platné a nechal si dokonce vypracovat právní rozbor, který jeho názor potvrzuje.

Všichni pro, jen Ferrari proti

Navíc všechny ostatní týmy ve formuli 1 kromě dominantního Ferrari daly Minardi souhlas, aby v Austrálii, Malajsii a Bahrajnu nasadilo loňský monopost. Podle Stoddarta nová pravidla, která výrazně upravují aerodynamiku vozů a vyžadují rovněž užívání jednoho motoru ve dvou závodech a jedné sady pneumatik pro kvalifikaci a závod, poškodí malé stáje.

Minardi, které se potýká s finančními problémy, má teprve v úterý oznámit, kdo bude druhým jezdem vedle Nizozemce Christijana Alberse. Podle agentury Reuters se jím nejspíš stane Rakušan Patrick Friesacher.

Stoddartova stáj loni získala v šampionátu jediný bod a skončila poslední desátá. Letošní světový šampionát odstartuje Velká cena Austrálie v Melbourne 6. března.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace