Hlavní obsah

Janiš získal angažmá ve formuli Nippon

Pavel NovotnýSport.cz

Až do země vycházejícího slunce povedou další kroky v kariéře automobilového jezdce Jarka Janiše. Čtyřiadvacetiletý závodník v letošním roce absolvuje devítidílný seriál japonské formule Nippon v týmu Kondo. Jezdcův manažer Antonín Charouz podepsal v úterý v Praze s majitelem týmu smlouvu.

Foto: BPA

Jarek Janiš

Článek

"Při dalším rozhodování o Jarkově budoucnosti jsme zvažovali několik možností, nakonec přišla nabídka od týmu Kondo, který si Jarka všiml při testování vozu ChampCar pro stáj Forsyth," objasnil Charouz, jak došlo ke vzniku spolupráce.

Podle Janišova ochránce by angažmá v Japonsku mohlo být cestou ke splnění snu - angažmá ve formuli 1. "Nezapomeňte, že v Japonsku získávali ostruhy třeba Ralf Schumacher, Eddie Irvine nebo Heinz-Harald Frentzen. Spolupráce s týmem je bezproblémová, dokonce nám na uvítanou připravili menší zemětřesení o síle přes pět stupňů Richterovy škály," uvedl se smíchem Charouz.

Odlétá příští týden

Janiš zatím spíš jen tuší, co jej na dalekém východě čeká. "Nippon je podobná série jako formule 3000. Vůz se ale liší, má silnější motor, odlišnou aerodynamiku a jiné pneumatiky. Také samotné závody trvají podstatně déle, někdy až dvě hodiny," vyjmenoval hlavní rozdíly.

První závod v nových barvách Janiše čeká 3. dubna na okruhu v Motegi, do Japonska nyní odlétá získat první zkušenosti. "Odjíždím příští týden. Budeme pracovat na nastavení vozu a sžívat se s novým prostředím. 11. března nás pak čekají první testy," řekl a pobaveně dodal, že nejdůležitější bude zvyknout si na stravu.

V týmu bude vedle českého zástupce působit ještě jeden jezdec. "Kdo to bude, ale zatím nebylo určeno," prohlásil majitel stáje Masahiko Kondo, jenž v Japonsku působil jako herec a zpěvák, poté 10 let sám závodil a nakonec založil vlastní tým.

Český fanoušek bude moci sledovat výkony Jarka Janiše na vlastní oči prostřednictvím televizní obrazovky. Marketingová agentura BPA totiž získala práva na televizní přenosy z japonského seriálu. O vysílání závodů momentálně jedná s televizí Prima a kabelovou stanicí Galaxie Sport.

Kalendář formule Nippon 2005
3. dubnaMotegi
17. dubnaSuzuka
15. květnaSugo
6. červnaFuji
3. červenceSuzuka
31. červenceMine
28. srpnaFuji
23. říjnaMotegi
27. listopaduSuzuka
Oficiální testování: 11. - 12. března (Suzuka), 21. - 22. března (Motegi), 23. - 24. dubna (Fuji) a v pátek před každým závodem.

Reklama