Hlavní obsah

Räikkönen by si přál, aby přišel jeho rok

BARCELONA

Mohl být možná vynikajícím hokejistou. V rodném Espoo se hraje nejvyšší finská soutěž a jeho velkým přítelem je vynikající útočník Teemu Selänne. Dokud to jde, hraje pětadvacetiletý Kimi Räikkönen hokej a jizva u levého oka svědčí o tom, že ze soubojů neuhýbá.

Foto: HOCH ZWEI

Kimi Räikkönen

Článek

Mohl také jezdit rallye, vždyť Finové jsou nejčastějšími mistry světa a jezdí jich ve světové špičce nejvíc. "Moc blízko jsou stromy," odmítne usměvavý Kimi myšlenku, že by se stal hvězdou rallye.

"Občas si to jen tak zkusím někde venku, ale na okruhu je to bezpečnější. Když v rallye trefíte ve sto čtyřiceti strom, jste prakticky bez šance. Když ve formuli ve stejné rychlosti trefíte třeba bariéru z pneumatik, máte mnohem větší šance přežít," dodá další plus pro formuli.

"Mne prostě víc baví závodění na okruzích, ale krajanům v rallye ohromně fandím a pár jich znám. Třeba Grönholma, Rovanperu, Hirvonena, Paasonena a další," vyjmenuje současné hvězdy rallye. Sám se držel důsledně okruhů, od motokár přes nižší formulové třídy až po Renault v Británii, který mu vlastně otevřel v jednadvaceti letech cestu do formule 1.

Fotbalový přestup

Rok u Sauberu stačil k tomu, aby nadchl šéfy velkých týmů a Ron Dennis s Jeanem Todtem o něj svedli boj, který vyhrál nakonec McLaren, ale musel mladíka ze Sauberu vyplatit. Došlo tak vlastně k prvnímu "fotbalovému" přestupu v F1.

V roce 2003 byl Räikkönen posledním, kdo dokázal bojovat až téměř do samého závěru seriálu s Michaelem Schumacherem o titul mistra světa. Skončil druhý, ale fenomenální Němec přiznal, že právě Räikkönen by mohl být tím, kdo ho porazí.

Jenže k tomu je potřeba i dobré auto a to stáj West McLaren Mercedes loni neměla a skončila až pátá. "Prostě špatná sezóna," nechce se k ní dál vracet Räikkönen.

S Montoyou si vyhovují

Když se nezviditelnil na dráze, povedlo se mu to mimo ni. Za manželku pojal Jenny Dahlmannovou, bývalou skandinávskou miss. Udělal také pár drobných průšvihů za volantem svých soukromých mercedesů. Především dodržování rychlosti mu dělalo problémy. Byl viděn i za volantem BMW, ale to prý jen proto, že ho zrovna vezl jako dar svojí ženě.

"Ono se toho napovídá a napíše víc, než je obvykle pravda," nehodlá příliš rozvíjet téma svých průšvihů. "Nejsem ničím výjimečný," dodá vážně finský pilot, který volno netráví na rozdíl od většiny kolegů v Monte Carlu, ale u jezera pod alpskými velikány ve Švýcarsku. "Ty kravské zvonce, to je balzám na duši," přidá vysvětlení, proč si zvolil za sídlo stejnou zemi jako Michael Schumacher.

S dosavadními výsledky testů mclarenů je spokojený. "Minulý týden jsme skončili poslední s novým vozem. Proti loňsku to je mnohem lepší vůz. Škoda té mojí havárie, ale naštěstí skončila dobře, tedy pro mne. Auta už míří do Austrálie. Tento týden budeme testovat pneumatiky. Ty vzhledem k novým předpisům sehrají letos velmi důležitou roli," zafilozofuje si s tím, že by se nebránil, kdyby letos přišel konečně jeho rok.

"Ferrari nemůže vyhrávat věčně. S Juanem Pablem Montoyou si rozumíme. Soupeříme jen na dráze a myslím si, že si dokážeme vyhovět. Oba máme chuť jezdit vpředu. Hodně vpředu. A máme na to jezdecky a myslím, že i technikou..."

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint