Hlavní obsah

Kladno je právem zpět mezi elitou

PRAHA

Hokejové Kladno je po roce zpět v extralize. A zcela právem. Základní částí první ligy prošlo neohroženě, bez zaváhání zvládlo play off a v baráži se vypořádalo s Havířovem, když ukázalo velkou psychickou odolnost. Soupeře navíc předčilo fyzicky.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Hokejisté Kladna přehráli Havířov bez větších problémů.

Článek

Středočeši vstoupili skvěle do prvního utkání, ale tříbrankový náskok promarnili a nakonec v prodloužení prohráli. "Zápas jsme ztratili zbytečně. To byla kritická situace," připouští kladenský trenér Zdeněk Müller.

Jeho svěřenci však v následujících dvou duelech dokázali otočit nepříznivé skóre. Ve třetím utkání jim roli usnadnil Sršeň zbytečným zkratem, za který byl vyloučen na pět minut a do konce utkání.

Výrazně pomohly čerstvé posily

Ani po neúspěchu v pátém střetnutí se Středočeši nezalekli a trpělivou hrou před domácím publikem rozhodli o postupu do extraligy. "Jsme rádi, že je to za námi. Tlak byl obrovský, ale postup je zasloužený," míní Müller.

Velkou zásluhu na kladenském úspěchu mají vedle ostřílených mazáků Orcta, Kysely, Gardoně, Zajíce a Kruliše hráči, kteří přišli na střídavý start. Jankových, Michálek, Martin Čech i další přispěli k postupu velkým dílem. "Bez nich bychom baráž nezvládli, po řadě zranění bychom ji vlastně neměli s kým hrát," připomíná Müller.

Maříkova kouzla sérii protáhla

Havířov podlehl po větším boji než se před začátkem baráže čekalo. Vděčit za to může především Maříkovi, který vyjma čtvrtého zápasu pokaždé doslova čaroval. Ale týmu, který v extralize vyhrál pouhá šest utkání, to nestačilo.

"Stále jsem přesvědčen, že po sportovní stránce bychom obstáli, ale baráž byla úplně o něčem jiném," řekl havířovský trenér Radomír Kužílek, jenž na vlastní žádost z klubu odchází. "Pracovat u týmu, jehož existence je každý týden na hraně, to není snadné," vysvětluje kouč.

V havířovském zákulisí se už mluví o tom, že by si klub od podzimu mohl vyměnit soutěž s druholigovou Sarezou Ostrava. "Neuvažujeme o tom, že bychom první ligu prodali někam jinam. Chceme ji hrát," ohradil se však šéf havířovského klubu Michal Vrba.

Reklama

Související témata: