Hlavní obsah

Déšť zamíchal prvním dílem kvalifikace F1 v Austrálii

MELBOURNE

Ital Giancarlo Fisichella vydělal na mokré loterii, která se odehrála v první části kvalifikace na závod GP Austrálie. Se svým renaultem zajel nejrychlejší čas, když stačil vyjet na trať ještě předtím, něž se na ni spustil déšť.

Článek

Stejné štěstí měli i druhý v pořadí Ital Jarno Trulli a třetí Australan Mark Webber. Na mokrý povrch naopak už vyrážel obhájce titulu Michael Schumacher a jeho čas byl tak až osmnáctý v pořadí, když na Fisichellu ztratil 24, 760 sekundy.

"Přálo mi štěstí, že jsem vyjel na trať ve správný moment. Hned jak jsem projel cílem, začalo pršet," uvedl spokojený Ital, který má na kontě jediné vítězství v Grand Prix v roce 2003 v Brazílii, kde tehdy rovněž pršelo.

O pořadí na startu závodu rozhodne druhý díl kvalifikace, který se pojede v neděli čtyři hodiny před začátkem Velké ceny. Podle nových pravidel se časy z obou částí sčítají.

Schumacher je vyhlášeným mistrem v jízdě na mokru, ale dnes neměl v Albert Parku šanci. "Počasí mi už tolikrát nahrálo, že jsem ochoten přijmout, že tentokrát je to naopak. Měli jsme prostě smůlu," prohlásil pilot Ferrari, kterému mechanici narychlo přezouvali pneumatiky. "Tyhle výsledky samozřejmě hodně ovlivní celý závod. Pokusíme se získat nějaké body nebo něco víc. Stupně vítězů nejsou ztraceny, ale bude to těžké," uvedl suverén minulých sezón.

O místo lepší byl jeho bratr Ralf, který absolvuje v Melbourne debut v týmu Toyoty. "Byla to loterie pro každého," uvedl mladší ze sourozenců.

M. Schumacher nejhorší

Hned před oběma bratry skončily vozy Minardi, jejichž start v Melbourne byl dlouho ohrožen. Nizozemec Christijan Albers a Rakušan Patrick Friesacher si nakonec odbyli premiéru v seriálu F1 díky tomu, že šéf stáje Paul Stoddart těsně před kvalifikací stáhl žalobu na organizátory formule 1. Ti nechtěli pustit vozy Minardi na start proto, že nevyhovovaly novým pravidlům. Stáj, která se potýká s finančními problémy, nakonec ustoupila a upravila aerodynamiku monopostů tak, že odpovídá požadavkům Mezinárodní automobilové federace.

Michael Schumacher dosáhl nejhoršího času ze všech jezdců, kteří kvalifikační kolo absolvovali. Žádný čas si nezapsali Japonec Takuma Sato, jenž havaroval ještě před startem do měřeného okruhu, ani Felipe Massa. Brazilec doplatil na obutí suchých pneumatik a marný boj na vodě vzdal.

Na počasí doplatil také McLaren, jehož vozy ovládly páteční trénink. Fin Kimi Räikkönen zajel desátý čas a Kolumbijec Juan Pablo Montoya byl hned za ním.

Před oběma hvězdami skončil na deváté pozici indický průkopník ve formuli 1 Narain Karthikeyan, i když se nevyvaroval jezdecké chyby. "Pro nováčky to byla záludná kvalifikace, hodně to klouzalo. S výsledkem jsem spokojen. Mohl jsem to zkusit rychleji, ale učím se a postupuji krok za krokem," uvedl jezdec Jordanu. Nedělní závod odstartuje v 04:00 SEČ.

Výsledky první části kvalifikace:
1. Fisichella (It./Renault) 1:33,171 min., 2. Trulli (It./Toyota) 1:35,270, 3. Webber (Austr./Williams) 1:36,717, 4. Villeneuve (Kan./Sauber) 1:36,984, 5. Klien (Rak./Red Bull) 1:37,486, 6. Coulthard (Brit./Red Bull) 1:38,320, ...18. M. Schumacher (Něm./Ferrari) 1:57,931.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace