Hlavní obsah

Do nové sezóny nejlépe vstoupil Renault

MELBOURNE

Ital Giancarlo Fisichella s vozem Renault vyhrál v Melbourne úvodní závod nového ročníku mistrovství světa formule jedna. Druhý dojel Brazilec Rubens Barrichello s ferrari, třetí byl Španěl Fernando Alonso s dalším renaultem.

Článek
Fotogalerie

Sedminásobný mistr světa Michael Schumacher, který startoval až z 19. místa, australskou Grand Prix po kolizi nedokončil.

Fisichella, jenž měl dosud na kontě jediné vítězství v Grand Prix v roce 2003 v Brazílii, vyhrál i kvalifikaci. V její nové podobě, v níž se sčítaly časy z deštivé soboty a dnešní druhé jízdy nedlouho před závodem, dominoval téměř o tři vteřiny. To se dvaatřicetiletému Italovi povedlo také teprve podruhé v kariéře, předtím si pole position vybojoval před sedmi lety v Rakousku ještě v týmu Benetton.

Do první řady se vedle něho postavil krajan Jarno Trulli s toyotou a italská média hned připomněla, že takový kvalifikační triumf naposledy předvedli De Angelis a Alboreto v roce 1984.

Obhájce titulu Michael Schumacher, který v sobotu jel na rozdíl od jiných už na trati plné vody a nabral bezmála půlminutovou ztrátu, se rozhodl druhou část neabsolvovat a vyměnit motor svého ferrari, což pro něj znamenalo pokles z osmnáctého na devatenácté místo.

Start se povedl až napodruhé, protože při prvním pokusu upozornily žluté vlajky na nepojízdný mclaren desátého Kimiho Räikkönena. Fisichella nejlepší pozice bezezbytku využil a vyrazil ostře vpřed, za něj a Trulliho se na třetí místo posunul David Coulthard z nového týmu Red Bull. Michael Schumacher předjel na konci pole čtyři soupeře, ale pak se pořadí na poměrně dlouhou dobu zakonzervovalo.

Zatímco Fisichella potvrzoval svou formu jedním nejrychlejším kolem za druhým, jako první zamířil do boxů k doplnění paliva Trulli. Odjet musel na starých pneumatikách, protože přezouvat se podle nových pravidel může pouze při jejich poškození a mimo tankování. Fisichella už měl takový náskok, že z boxů posléze vyjel na druhém místě a po Barrichellově návštěvě mechaniků bylo v čele zase rychle vše při starém.

Po třiceti kolech vedl Fisichella už o 13 vteřin, Michael Schumacher jezdil na jedenáctém místě. Zatímco vpředu útočil jeho stájový kolega Barrichello na druhého Coultharda, německý pilot se metr po metru posouval k bodovaným pozicím. Jenže na ně nedosáhl - v 43. kole, záhy po druhém vyjetí z boxů, se mu stala osudnou kolize s krajanem Nickem Heidfeldem. Po ní už úřadující mistr světa nemohl v závodu pokračovat.

V čele se nakrátko objevil také druhý renault Španěla Alonsa, který startoval až z třinácté pozice, ale po posledním tankování už bylo jasné, že si Fisichella jede pro druhý triumf v životě.

Předloni v Brazílii využil toho, že pršelo, teď mu k úspěchu naopak hodně pomohl australský déšť, který ho v sobotu minul. Příštím závodem MS bude Velká cena Malajsie, která se pojede 20. března v Kuala Lumpuru.

Výsledky:
1. Fisichella (It./Renault) 1:24:17,336 (průměrná rychlost 215,167 km/h), 2. Barrichello (Braz./Ferrari) -5,553, 3. Alonso (Šp./Renault) -6,712, 4. Coulthard (Brit./Red Bull) -16,131, 5. Webber (Austr./Williams) -16,908, 6. Montoya (Kol./McLaren) - 35,033, 7. Klien (Rak./Red Bull) -38,997, 8. Räikkönen (Fin./McLaren) -39,633, 9. Trulli (It./Toyota) -1:03,108, 10. Massa (Braz./Sauber-Petronas) -1:04,393.
Pořadí MS: 1. Fisichella 10, 2. Barrichello 8, 3. Alonso 6, 4. Coulthard 5, 5. Webber 4, 6. Montoya 3, 7. Klien 2, 8. Räikkönen 1.
Pohár konstruktérů: 1. Renault 16, 2. Ferrari 8, 3. Red Bull 7, 4. Williams 4, 5. McLaren 4.

Reklama

Související témata: