Hlavní obsah

Stáj BAR má problémy s aerodynamikou

Vedení stáje formule 1 BAR po nepovedené Velké ceně Austrálie připustilo, že tým řeší potíže s aerodynamikou. Ani jeden z jezdců britského týmu v Melbourne nedosáhl na body a černý kůň loňského mistrovství světa to přičítá právě změnám v předpisech, které od letošní sezóny platí.

Článek

Jenson Button i Takuma Sató byli sice v úvodním závodu sezóny klasifikováni na 11., respektive 13. místě, cílem ale ani jeden z nich neprojel. Tým totiž oba před koncem závodu stáhl do boxů. Díky tomu může BAR vyměnit u obou monopostů motor, aniž by mu hrozila penalizace v podobě ztráty deseti míst na startovním roštu. Pohonné jednotky formulí musejí od letoška vydržet dva závodní víkendy.

Tým BAR, který po loňském druhém místě v Poháru konstruktérů vstupoval do letošního ročníku MS s velkým očekáváním, nicméně nemá potíže s motorem. "Naše vozy mají problém, podle všeho s aerodynamikou," uvedl šéf stáje Nick Fry v rozhovoru pro britský motoristický magazín Autosport.

"Jenson byl schopen dostat se s ostatními jezdci do kontaktu, předjetí už ale bylo nemyslitelné," prohlásil Fry, jehož mrzel především fakt, že BAR nevyužil slabšího dne, který si vybrala stáj Ferrari.

Před Velkou cenou Malajsie dostanou vozy nová přítlačná křídla a potíže by snad měly být vyřešeny. "Křídlo, které jsme použili v Austrálii původně nebylo plánováno pro letošní vůz. To správné použijeme až v Sepangu," vysvětlil technický šéf BAR Geoff Willis.

Nová opatření v aerodynamice souvisejí s předpisem o čtvrtinovém snížení přítlaku, který patří do řady změn, jež Mezinárodní automobilová federace vydala před letošní sezónou.

Reklama

Související témata: