Hlavní obsah

Renault opět slaví, Alonso vyhrál v Sepangu

PRAHA

Stáj Renault vyhrála i druhý závod seriálu mistrovství světa formule 1. V Malajsii nenašel přemožitele Španěl Fernando Alonso, který potvrdil pole position z kvalifikace. Druhý dojel Ital Jarno Trulli s toyotou a třetí Nick Heidfeld s vozem williams. Mistr světa Michael Schumacher se musel spokojit se sedmým místem.

Článek

"Zase jsme ukázali, že se s námi musí počítat. Mám za sebou jeden z nejlepších závodů - vyhrál jsem na okruhu, který vedle Spa považuji za nejtěžší a nejtechničtější," řekl Alonso. "A dokonce jsem si mohl dovolit šetřit pneumatiky," komentoval suverenitu, s jakou závod vyhrál. Ve čtyřicetistupňovém horku měl jediný problém, nefungoval mu přívod tekutin. "Láhev byla rozbitá, půl závodu jsem neměl co pít a hrozila mi dehydratace. Posledních dvacet kol bylo velmi, velmi dlouhých," přiznal.

Druhou pozici vybojoval jiný Ital Jarno Trulli pro Toyotu. Z nehody Fisichelly s Webberem ve 20. kole nejvíce profitoval německý pilot Williamsu Nick Heidfeld, který skončil třetí, ačkoliv startoval až z desátého místa. Obhájce titulu Michael Schumacher na ferrari by bez karambolu jezdců z popředí pořadí opět nebodoval, takto skončil alespoň sedmý. Jeho týmový kolega Rubens Barrichello do cíle nedojel.

"Necítím ani radost, ani zklamání. Je to výsledek, který musíme holt přijmout," řekl Schumacher a vyjádřil přání, aby už v příštím závodě v Bahrajnu mohl řídit nový monopost. Před sezonou se přitom s verzí F2005 počítalo až pro květnovou GP Španělska.

Alonso uhájil pole position

Třiadvacetiletý Alonso od začátku mířil k druhému vítězství v kariéře. Vyhrál už kvalifikaci a pole position uhájil, stejně jako za ním potvrdili po startu své pozice Trulli a Fisichella. Zato mistr světa Michael Schumacher neudržel dvanáctou pozici a závod pro něj začínal bojem na 14. místě.

Brzy se o vzrušení postaraly oba vozy BAR - Britové Anthony Davidson, který nahradil nemocného Takumu Sata, i Jenson Button skončili už po třech kolech s kouřícími a hořícími motory Honda. "Ve srovnání s minulým rokem jsme ve všech směrech učinili krok zpátky. Jsem naštvaný," nebral si servítky při kritice vlastního týmu Button.

Španělský lídr bezpečně vedl, třebaže si rádiem stěžoval na potíže s trakcí, a zajížděl časy až o dvě sekundy rychlejší než třeba Michael Schumacher. Před polovinou závodu přišel o naději na dobré umístění Kimi Räikkönen, jenž s defektem pneumatiky musel obkroužit celé kolo, než dojel do boxů k mechanikům McLarenu, a propadl se z šesté pozice.

Čtvrté místo vybojoval Montoya

Po polovině závodu začal zpomalovat Fisichella a za ním se přibližovali dravci Webber s Heidfeldem a Ralf Schumacher s toyotou, kteří předtím sváděli dramatický souboj o čtvrté místo. Nejrychlejší z nich Webber se pak ve 37. kole rozhodl zaútočit i na Fisichellu, který ve vnitřní stopě v levotočivé zatáčce na konci dlouhé rovinky auto nedobrzdil a závod pro oba po kolizi skončil.

"Viděl jsem ho útočit zvnějšku a tam to nebylo možné (předjet). Nebyla to moje chyba," hájil se Ital. Jeho australský soupeř měl jiný názor. "Brzdil strašně pozdě ve špinavé stopě. Měl jsem na stupně vítězů, jsem zklamaný," řekl.

Čtvrté místo nakonec po druhých zastávkách v boxech vybojoval Kolumbijec Juan Pablo Montoya v McLarenu, druhé místo v Poháru konstruktérů vybojoval pro Toyotu pátým místem Ralf Schumacher. "Pořád ještě máme před sebou spoustu práce, ale je nádherné patřit k elitě," radoval se po dosud nejlepším výsledku japonského týmu Trulli. Maximem pro stáj bylo zatím páté místo. "Tohle první pódium je pořádný impulz a přišel pro nás v pravý čas," dodal.

Za mladším z Schumacherů se umístil David Coulthard z nováčkovského Red Bullu a stal se díky tomu britským rekordmanem v počtu získaných bodů. Na kontě jich má 483 a o jeden předstihl slavného Nigela Mansella.

Výsledky:
1. Alonso (Šp./Renault) 1:31:33,736, 2. Trulli (It./Toyota) - 24,327, 3. Heidfeld (Něm./Williams) -32,188, 4. Montoya (Kol./McLaren) -41,631, 5. R. Schumacher (Něm./Toyota) -51,854, 6. Coulthard (Brit./Red Bull) -1:12,543, 7. M. Schumacher (Něm./Ferrari) -1:19,988, 8. Klien (Rak./Red Bull) -1:20,835, 9. Räikkönen (Fin./McLaren) -1:21,580, 10. Massa (Braz./Sauber) -1 kolo.
Průběžné pořadí MS (po 2 závodech):
1. Alonso 16 b., 2. Fisichella (It./Renault) 10, 3. Barrichello (Braz./Ferrari) a Trulli oba 8, 5. Coulthard a Montoya oba 8, 7. Heidfeld 6, 8. Webber (Austr./BMW) a R. Schumacher 4, 10. Klien 3.
Pohár konstruktérů:
1. Renault 26, 2. Toyota 12, 3. Red-Bull-Cosworth 11, 4. Ferrari 10, 5. BMW-Williams 10, 6. McLaren-Mercedes 9.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články