Hlavní obsah

Ferrari potvrdilo debut F2005 v Bahrajnu

PRAHA

Nemastný vstup stáje Ferrari do letošního mistrovství světa vozů formule 1 by měl být podle vedení týmu brzy již jen hořkou vzpomínkou. Italská stáj ve čtvrtek potvrdila, že monopost F2005 určený pro letošní sezónu nasadí již příští týden při Velké ceně Bahrajnu, tedy o dva závody dříve, než původně plánovala.

Foto: HOCH ZWEI/Juergen Tap

Dvojice jezdců Ferrari - zvleva Rubens Barrichello a Michael Schumacher.

Článek

Vedení Scuderie věřilo, že optimální doba pro premiéru nového vozu bude při květnové Velké ceně Španělska. Jenže úvodní dva podniky mistrovství světa v Austrálii a Malajsii, z nichž si dominantní stáj posledních let odvezla pouhých deset bodů, donutily tým k urychlení celé akce.

Už během tohoto týdne si proto nový monopost vyzkoušel jak Michael Schumacher, tak Rubens Barrichello. Oba závodní jezdci neskrývali po prvním seznámení nadšení a shodli se, že 'nový vůz je dobrým krokem kupředu'.

"Testy v Mugellu, jichž se poprvé zúčastnili také oba závodní jezdci, potvrdili potenciál nového vozu. Rozhodli jsme se proto nasadit F2005 už při Velké ceně v Bahrajnu příští týden," uvedl v týmovém prohlášení šéf stáje Jean Todt. Podle Todta bude mít tým na okruhu v Šákiru k dispozici dvě F2005, jako rezervu pak jeden modifikovaný vůz z loňska, který absolvoval dvě letošní Velké ceny.

Pozitivní stimul

"Kontrastující výsledky z prvních dvou závodů pro nás byly pozitivním stimulem a společně s výrobcem pneumatik společností Bridgestone jsme se proto rozhodli urychlit vývoj. Věříme, že jak nový vůz, tak nové obutí nás vrátí zpět do bojů o první příčky," uzavřel Todt.

Tým Ferrari musel po bezkonkurenční loňské sezóně v úvodních dvou závodech letošního roku strávit hodně hořkou skutečnost. Při Velké ceně Austrálie sice Barrichello vybojoval druhé místo, Schumacher ale po kolizi nedojel. V Malajsii pak pro změnu neviděl cíl Brazilec a sedminásobný mistr světa bral jen dva body za sedmé místo.

V průběžném pořadí Poháru konstruktérů patří Ferrari čtvrté místo, na vedoucí Renault ztrácí tým z Maranella šestnáct bodů. Barrichello je v pořadí jezdců čtvrtý se ztrátou osmi bodů na lídra šampionátu Fernanda Alonsa ze Španělska. Schumacher ztrácí na jezdce Renaultu čtrnáct bodů.

Průběžné pořadí MS (po 2 závodech):
1. Alonso 16 b., 2. Fisichella (It./Renault) 10, 3. Barrichello (Braz./Ferrari) a Trulli oba 8, 5. Coulthard a Montoya oba 8, 7. Heidfeld 6, 8. Webber (Austr./BMW) a R. Schumacher 4, 10. Klien 3.
Pohár konstruktérů:
1. Renault 26, 2. Toyota 12, 3. Red-Bull-Cosworth 11, 4. Ferrari 10, 5. BMW-Williams 10, 6. McLaren-Mercedes 9.

Reklama

Související témata: