Hlavní obsah

Button: Sepang? Nejhorší závod kariéry...

PRAHA

Loni se hřál na výsluní. Jenson Button vybojoval při minulém mistrovství světa formule 1 třetí místo za oběma piloty stáje Ferrari a v očích mnohých se stal jedním z kandidátů na budoucího krále rychlých kol. Jenže letos hvězda týmu BAR ještě neprojela cílem a po Velké ceně Malajsie vybuchla stejně, jako motor jejího vozu v Sepangu.

Foto: Hoch Zwei

Pilot týmu BAR Jenson Button

Článek

Při úvodu šampionátu v Austrálii se oba jezdci týmu BAR - Button a Takuma Sató - neprosadili v kvalifikaci a vedení stáje je proto z taktických důvodů těsně před cílem, kdy nefigurovali na bodovaných pozicích, stáhlo ze závodu.

Tím si tým zaručil možnost výměny motoru pro příští Velkou cenu. Jeho jednání na hraně pravidel bylo sice trnem v oku pro většinu stájí a Mezinárodní automobilová federace narychlo přidala do regulí šampionátu upravenou klauzuli o podmínkách beztrestného použití nové pohonné jednotky.

Oba jezdci - zraněného Sata nahradil v kokpitu třetí jezdec Anthony Davidson - nicméně nové motory dostali, a o to větší bylo překvapení, když museli svorně s hořícími a kouřícími vozy odstoupit ze závodu už ve třetím okruhu. Button přitom startoval z devátého místa a posun na šestou příčku dával týmu naději na slušný výsledek.

Konkurence vydržela

"Tohle skutečně nebylo nic, na co by člověk dlouho vzpomínal," nechal se slyšet pětadvacetiletý jezdec. "Dostali jsme se na poměrně stabilní výkon, ale s nulovou spolehlivostí," kroutil hlavou Button.

"Největším zklamáním je, že odešly úplně nové motory. Konkurence jela s pohonnými jednotkami, které za sebou měly závod v Austrálii a přesto vydržely. Celý tým věnoval přípravě na Malajsii maximální úsilí a takový konec závodu je vážně frustrující," pokračoval.

Buttona dorazil úspěch nováčka v týmu Williams Nicka Heidfelda, který si na třetím místě dojel pro vůbec první umístění na stupních vítězů v kariéře. "Nick startoval za mnou a dojel třetí. Nemohu si pomoci, ale letošní závod v Sepangu byl vůbec nejhorší během mého působení ve formuli 1," uzavřel Button.

Reklama

Související témata: