Hlavní obsah

Alonso a Renault vyhráli i v Bahrajnu

MANÁMA

Stáj Renault vyhrála v Bahrajnu i třetí závod mistrovství světa formule 1 a podruhé za sebou se o to postaral Španěl Fernando Alonso, který si upevnil vedení v šampionátu. Druhý byl Jarno Trulli s toyotou, následovaný třetím Kimi Räikkönenem z McLarenu. Michael Schumacher s novým ferrari startoval z druhého místa, ale kvůli technické závadě závod nedokončil.

Článek

Schumacher měl poprvé v sezóně k dispozici nový monopost, s kterým Ferrari původně počítalo až na později, a zajistil si s ním premiérově první řadu na startu. V úvodních metrech nijak neohrozil Alonsa, který vybojoval pole position podruhé za sebou, a naopak horko těžko uhájil pozici před Trullim. Pak už se ale obhájce prvenství zavěsil těsně za Španěla. Němcovy naděje vydržely jen do dvanáctého z 57 kol, kdy před ostrou levotočivou zatáčkou ztratil kontrolu nad vozem a po výletu mimo trať pomalu odjel do boxů.

První dvě místa byla od té chvíle daná a Alonso i Trulli se daleko od pronásledovatelů vyvarovali na rozdíl od soupeřů chyb. V horku přesahujícím 40 stupňů Celsia se mimo trať ocitla řada jezdců včetně Räikkönena. Smolný závod absolvoval tým Williams, protože Nicku Heidfeldovi na čtvrtém místě shořel motor, Mark Webber později udělal jezdeckou chybu a po smyku vypadl z bronzové pozice. V úplném závěru jej po urputné bitvě ještě odsunul z páté příčky vytrvale útočící náhradník za zraněného Juana Pabla Montoyu v mclarenu Pedro de la Rosa. Dravý Španěl dokonce zajel nejrychlejší kolo v závodě.

Pořadím míchal i Schumacherův kolega Rubens Barrichello. Po výměně motoru po kvalifikaci se musel sice probíjet až z posledního místa na startu, ale místy byl dokonce i pátý. Avšak nakonec jeho vůz nevydržel, Alonso jej dokonce předjel o kolo a v závěrečném okruhu přišel Brazilec i o poslední bodované místo.

Stáj Ferrari řešila před závodem dilema, zda s ohledem na sobotní úmrtí papeže Jana Pavla II. vůbec nastoupit, když v její zemi se sportovní život zcela zastavil. Italové ale svoji absenci už v sobotu vyloučili, do závodu vyslaly své rudé vozy se špičkou přemalovanou na černo.

"Nálada je na bodu mrazu, jsme strašně smutní," řekl před startem Michael Schumacher, který začátkem roku při audienci italského týmu u papeže předal v Římě Svatému otci model monopostu. Trulli uctil papežovu památku tím, že do závodu odstartoval v helmě s nápisem Děkuji papeži.

Hluboké dojetí vyjádřil i druhý pilot Renaultu Giancarlo Fisichella a stejně jako v Schumacherově případě i jeho smutek umocnil nezdar v závodě. Italský vítěz prvního závodu musel odstavit nepojízdný vůz ještě dřív než světový šampion.

Velká cena Bahrajnu:
1. Alonso (Šp./Renault)1:29:18,531
2. Trulli (It./Toyota)+13,409
3. Räikkönen (Fin./McLaren)+32,063
4. R. Schumacher (Něm./Toyota)+53,272
5. De la Rosa (Šp./McLaren)+1:04,988
6. Webber (Austr./Williams)+1:14,701
7. Massa (Braz./Sauber)+1 kolo
8. Coulthard (Brit./Red Bull)+1 kolo
9. Barrichello (Braz./Ferrari)+1 kolo
10. Monteiro (Portug./Jordan)+2 kola
Pořadí MS (po třech závodech):
1. Alonso26 b
2. Trulli16
3. Fisichella (It./Renault)10
4. R. Schumacher9
5. Coulthard9
6. Barrichello8
7. Montoya (Kol./McLaren)8
8. Räikkönen7
9. Webber7
10. Heidfeld (Něm./Williams)6
Pohár konstruktérů:
1. Renault 36, 2. Toyota 25, 3. McLaren-Mercedes 19, 4. Williams-BMW 13, 5. Red Bull-Cosworth 12, 6. Ferrari 10, 7. Sauber-Petronas 2.

Reklama

Související témata: