Hlavní obsah

Enge ani napotřetí nedokončil závod v IRL

ST. PETERSBURG

Tomáš Enge ani na třetí pokus neprojel cílem závodu v zámořské formulové sérii Indy Racing League. Český pilot stáje Panther Racing měl přitom v neděli na městském okruhu ve floridském St. Petersburgu zadělání na výborné umístění, po kolizi se Samem Hornischem ale musel ze závodu odstoupit. Pro druhé vítězství v sezóně si dojel Brit Wheldon.

Foto: BPA Sport Marketing

Tomáš Enge

Článek

Enge odkroužil na technické trati 85 okruhů a výrazně na sebe upozornil. V šestém okruhu zajel nejrychlejší kolo závodu 1:04,7801 minuty, krátce před osudnou kolizí se poprvé v sezoně dostal do čela celého pole. Závod nedokončil ani druhý jezdec stáje Panther Racing Jihoafričan Tomas Scheckter, který krátce před Engeho nehodou narazil do ochranné bariéry.

V historické premiéře šampionátu IRL na městském okruhu havarovalo celkem osm jezdců, Japonce Kosukeho Macuuru zastavila porucha.

V St. Petersburgu oslavil naprostý triumf tým bývalého legendárního jezdce Maria Andrettiho, jehož vozy obsadily první čtyři místa. Za Wheldonem skončili Brazilec Tony Kanaan a Brit Dario Franchitti, čtvrtý byl Američan Bryan Herta, který stejně jako v minule ve Phoenixu po prvenství v kvalifikaci nedosáhl na stupně vítězů.

"Je to neuvěřitelné, jsem pyšný na každého z nich," řekl Andretti, dvojnásobný vítěz slavného závodu 500 mil v Indianapolis. Wheldon zaútočil devět kol před cílem, kdy předjel do té doby vedoucího Kanaana, za nímž skončil vloni na druhém místě v celkovém pořadí seriálu.

Indy Racing League - St. Petersburg
1. Wheldon (Brit.)
2. Kanaan (Braz.)+ 1,457
3. Franchitti (Brit.)+ 4,931
4. Herta (USA)+ 18,992
5. Meira (Braz.)+ 19,850
...
16. Enge (ČR)nedokončil
Průběžné pořadí (po 3 závodech)
1. Wheldon123 bodů
2. Kanaan110
3. Hornish (USA)105
...
20. Enge38

Reklama