Hlavní obsah

Španělé oslavují Alonsa, Itálie rozpačitá z výkonu Ferrari

PRAHA

Ani napotřetí Fernando Alonso nechyběl v letošním mistrovství světa vozů formule 1 na stupních vítězů. Španělský pilot stáje Renault vyhrál v Bahrajnu druhý závod v řadě a jeho země je na nohou. Roztrpčení naopak zavládlo v Itálii, domovině mistrovské stáje Ferrari: Michael Schumacher na Středním východě nedojel, Rubens Barrichello skončil bez bodu.

Foto: Hoch Zwei

Fernando Alonso na stupních vítězů v Bahrajnu.

Článek

Alonso podruhé za sebou zvítězil způsobem start - cíl a před slavným Schumacherem má náskok 24 bodů. Španělská média jsou na lídra šampionátu pyšná a list Cardena fer v něm vidí novou megastar mezinárodního sportu.

"Bravo Alonso. Jen tak dál, chlapče," vyzvala na svých webových stránkách třiadvacetiletého suveréna dosavadní sezony ze stáje Renault španělská televize Tele 5. "Jsi monstrem formule 1," přidala jednu z přezdívek, kterých se dosud dostávalo především sedminásobnému mistru světa Schumacherovi.

"Geniální. Velikán Alonso nemá soupeře, debakl Schumachera a Ferrari. Italové jsou na kolenou," napsal sportovní deník AS. Také list Marca vidí v Alonsovi nového šampióna, upozornil ale, že na začátku sezony konkurence ještě rozhodně nesložila zbraně. "Ferrari ani Schumacher neztrácejí nervy," poznamenala Marca.

Schumachera Italové neobviňují

Vůbec klidný ale není italský tisk, v Maranellu podle něj zažili další černou můru a uspěchaná premiéra monopostu F2005 ukázala v prvé řadě jeho nespolehlivost. Schumacher do cíle nedojel, Rubensi Barrichellovi nepomohla k bodům ani nucená výměna motoru po kvalifikaci. V minulých sezónách byla označení výkonů za blamáž, debakl, katastrofu či šok na adresu Ferrari výjimkou, tentokrát jich bylo požehnaně.

"Mělo to jediný pozitivní aspekt, to auto je velmi rychlé. Ale o spolehlivosti nemůže být řeč," napsala Gazzetta dello Sport. Za Schumachera, který v dosavadním ročníku získal jen dva body, se ale postavila. "Je pořád velkolepý. Za těchto okolností od něj nelze moc očekávat, za debakl nemůže." Také Corriere della Sera vidí nasazení nového monopostu jako zradu na Michaelu Schumacherovi a tento krok označilo jako jednoznačnou chybu.

Netrpělivost z čekání na úspěch vyjádřil i Tuttosport. Situaci u Ferrari považuje za krizi, z které Italové budou ještě dlouho vybředat. V Imole za tři týdny prý fanouškům ještě nezbude, než jen držet palce, ale v Barceloně už by list rád viděl vozy ferrari schopné konkurovat.

"I s novým vozem si Ferrari prožilo ponižující blamáž. Zvykli jsme si na jedinečnou sérii úspěchů, tak je teď strašně těžké si vysvětlit takovou katastrofu, která začala v Austrálii, pokračovala v Malajsii a v Bahrajnu se jen potvrdila," konstatovala La Repubblica.

Reklama

Související témata: