Hlavní obsah

Domácí prostředí v Imole má dostat Ferrari z krize

PRAHA

Krize. Jak jinak nazvat situaci, v níž se ocitla stáj formule 1 Ferrari. Král uplynulých sezón mistrovství světa nezvládl vstup do letošní sezóny a při poslední Velké ceně v Bahrajnu dokonce neměl poprvé od roku 2003 vozy na bodech. Tým z Maranella věří, že bod zlomu přijde při víkendové Velké ceně San Marina v Imole, kde Ferrari pojede před domácími fanoušky.

Foto: Hoch Zwei

Michael Schumacher zatím mnoho důvodů k úsměvu neměl.

Článek

Okruh před domácími tifosi má rudé vozy nastartovat k cestě vzhůru. Podnik v Imole je jednou z posledních možností, jak se vrátit do boje o titul či vítězství mezi stájemi. Mistr světa Michael Schumacher má po třech závodech dva body, což se mu v kariéře ještě nestalo. Nikdo v historii po tak špatném začátku titul nezískal. Ferrari navíc nevyhrálo čtyři závody po sobě, což se týmu stalo naposledy v roce 1999 v Silverstonu, kde si Schumacher zlomil nohu.

Vedení týmu si zoufalé postavení uvědomuje, a proto tři týdny volna využilo k ladění nového monopostu a k dalšímu testování. Schumacher, který jindy většinou odpočívá, kroužil na tratích ve Fioranu, v Mugellu i Barceloně.

"Imola je v mnoha směrech letos velmi důležitá," řekl Schumacher. "Zaprvé je to domácí závod. A je to opět i úvodní díl v Evropě, který by nám měl pomoci napravit dosavadní výkony," prohlásil.

Celkem čtyři dny Schumacher testoval, aby doladil letošní model vozu, který zatím příliš nepřesvědčil. "Máme na to, abychom vyhráli," tvrdí sedminásobný mistr světa, jenž od roku 1999 našel v Imole přemožitele pouze jednou. Loni do závodu nastupoval ve zcela rozdílné situaci - se třemi vítězstvími za sebou.

Alonso chce hattrick

Tentokrát má po nejhorším startu do sezóny v kariéře na vedoucího Fernanda Alonsa z Renaultu manko 24 bodů. "Není to tak strašné. Stáhneme to," prohlásil Jean Todt, sportovní ředitel Ferrari, jehož vozy vyhrály loni patnáct z osmnácti Velkých cen.

Renault se ale nebojí a hodlá ve vítězném tažení pokračovat. Před domácím publikem pojede i druhý pilot stáje Ital Giancarlo Fisichella. Vedení Renaultu si dělá zálusk na čtvrté vítězství po sobě, což se týmu nikdy nepodařilo, a Alonso chce hattrick.

Fisichella se těší na svůj nejoblíbenější okruh. "V Imole jsem vyhrál svůj první závod ve formuli 3 a získal tu první body do formule 1," zavzpomínal.

Toyota chce opět na stupně vítězů

Stupně vítězů lákají také Toyotu, jejíž italský pilot Jarno Trulli skončil druhý v Malajsii a Bahrajnu. Druhý jezdec japonského týmu Ralf Schumacher vyhrál v Imole v roce 2001 v barvách Williamsu. "Hodně lidí se nás ptá, jestli můžeme vyhrát. Říkám, proč ne," uvedl technický ředitel Toyoty Mike Gascoyne. "Kdyby v minulých dvou závodech Alonso vypadl, vyhráli bychom oba," připomněl.

McLaren opět nemůže do závodu nasadit Juana Pabla Montoyu, který si v březnu poranil rameno. Kolumbijského pilota nahradí Rakušan Alexander Wurz, který se ve Velké ceně představí poprvé od října 2000. Jednatřicetiletý jezdec mohl závodit už v Bahrajnu, ale mechanici nestihli upravit vůz na jeho vytáhlou postavu. Nedělní závod začne tradičně ve 14 hodin.

Pořadí MS (po 3 závodech)
1. Alonso (Šp./Renault)26 b.
2. Trulli (It./Toyota)16
3. Fisichella (It./Renault)10
4. R. Schumacher (Něm./Toyota)9
5. Coulthard (Brit./Red Bull)9
6. Barrichello (Braz./Ferrari)8
7. Montoya (Kol./McLaren)8
8. Räikkönen (Fin./McLaren)7
9. Webber (Austr./Williams)7
10. Heidfeld (Něm./Williams)6
Pohár konstruktérů
1. Renault36
2. Toyota25
3. McLaren19
4. Williams13
5. Red Bull12
6. Ferrari10
7. Sauber2

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace