Hlavní obsah

Räikkönen vyhrál první kvalifikaci v Imole

Finský pilot Kimi Räikkönen s vozem McLaren byl nejrychlejší v úvodní kvalifikaci na Velkou cenu San Marina formule 1. Na okruhu v Imole dnes o pouhé tři tisíciny sekundy předstihl Španěla Fernanda Alonsa z Renaultu, jenž vyhrál předchozí dva závody a vede světový šampionát.

Článek

Třetí místo obsadil se ztrátou 374 tisícin sekundy na Räikkönena Němec Michael Schumacher. Sedminásobný mistr světa tak naznačil, že stáj Ferrari by konečně mohla přerušit své trápení a zapojit se do boje o přední příčky.

Rakušan Alexander Wurz, jenž ve druhém mclarenu nahradil stále zraněného Kolumbijce Juana Pabla Montoyu, se při návratu do seriálu po více než čtyřech letech uvedl osmým časem. Za Räikkönenem zaostal o necelou sekundu.

O postavení na startu závodu definitivně rozhodne až nedělní druhá část kvalifikace, v předchozích dvou Grand Prix jel z pole position Alonso a využil toho k vítězství. "Bude to hodně zajímavý závod, protože na stupně vítězů si dělá zálusk řada týmů. Jsem druhý, ale budu bojovat o pole position," řekl španělský jezdec.

Räikkönen má příležitost vylepšit svou pozici v šampionátu

Räikkönen, jenž byl před třemi týdny v Bahrajnu třetí, má dobrou příležitost vylepšit svou osmou pozici v šampionátu. "Auto je mnohem lepší než minule, jsem s ním spokojen," uvedl Fin.

Schumacher, který ve třetím závodu sezony odstoupil po dvanácti kolech, dnes prokázal zlepšení. Na trať vyjel jako pátý v pořadí a jeho čas odolal dalším dvanácti závodníků, překonal ho až Räikkönen a pak Alonso. "Předvedli jsme dobrý výkon, bude to těsné, ale máme šanci," mínil Němec. Jeho kolega a loňský vicemistr světa Rubens Barrichello z Brazílie skončil jedenáctý.

Šestnáctý dnes byl debutant ve formuli 1 Ital Vitantonio Liuzzi. Loňský šampion formule 3000 nahradil minimálně na tři závody ve stáji Red Bull Rakušana Christiana Kliena.

Výsledky - první část kvalifikace:
1. Räikkönen (Fin./McLaren) 1:19,886, 2. Alonso (Šp./Renault) 1:19,889, 3. M. Schumacher (Něm./Ferrari) 1:20,260, 4. Webber (Austr./Williams) 1:20,442, 5. Button (Brit./BAR) 1:20,464, 6. Trulli (It./Toyota) 1:20,492.

Reklama

Související témata: