Hlavní obsah

Stáj BAR-Honda prý ve formuli 1 podváděla

PRAHA

Skandál hrozí prestižnímu seriálu formule 1. Stáj BAR-Honda je podezřelá z podvodu. Podle zprávy časopisu "Auto, Moto und Sport" měl vůz této stáje při Velké ceně San Marina ukrývat tajnou palivovou nádrž, která podle předpisů FIA není povolená. Týmu tak při potvrzení podezření může hrozit i vyloučení ze seriálu mistrovství světa.

Foto: Hoch Zwei

Pilot týmu BAR Jenson Button.

Článek

Případné následky se zatím nedají předjímat, lidé ze zákulisí seriálu nevylučují podle časopisu ani vyloučení celého týmu ze šampionátu. První příznaky nesrovnalostí se objevily při nedělní Velké ceně San Marina. V Imole skončil britský jezdec stáje Jenson Button třetí.

Buttonův vůz při povinném vážení po závodě sice vážil předepsaných 600 kg, zástupci FIA ale s výsledkem vážení traťových komisařů nesouhlasili. Přes nesrovnalosti nebyl Button diskvalifikován, proti čemuž se FIA odvolala. Stání u odvolacího soudu v Paříži se bude konat 4. května. O čtyři dny později se jede další závod seriálu v Barceloně.

Teprve ve Francii se tak pravděpodobně veřejnost dozví většinu obvinění technických komisařů FIA. Ti podle Auto, Moto a Sport cítí "vymakaný podvod, který může mít pro tým značné následky."

Kejkle s váhou vozu

Výhody tajné přídavné palivové nádrže jsou následující. Umožňuje dostat vůz krátce před koncem závodu vůz pod minimální váhu 600 kg, vyžadovanou pravidly. Navíc stáj může lépe taktizovat a odkládat strategickou zastávku v boxech. Až při poslední zastávce v boxech se nádrž naplní a vůz je tak těžší.

Britsko-japonská stáj se obviněním brání. "BAR-Honda předloží FIA stejná data jako traťovým komisařům. A jistě znovu prokážeme, že náš vůz splňoval předpisy ve všech bodech," byl citován týmový šéf Nick Fry.

Pokud se to stáji nepodaří dokázat, hrozí seriálu obrovský skandál. Dalo by se předpokládat stejné řešení jako v roce 1996, kdy byla v MS v rallye stáj Toyota ze seriálu po několika nepovolených tricích vyloučena.

Reklama