Hlavní obsah

Do Barcelony se hrnou davy, chtějí vidět Alonsa v akci

Národní modlou se stal ve Španělsku pilot stáje formule 1 Renault Fernando Alonso. Vidět vítěze předcházejících tří závodů mistrovství světa chce před nadcházející Velkou cenou Španělska snad každý na Pyrenejském poloostrově a na Katalánském okruhu se tak poprvé v historii sejde rekordní návštěva, která podle očekávání požene svůj idol navýsost bouřlivě.

Foto: Hoch Zwei

Španěl Fernando Alonso vyhrál tři ze čtyř letošních Velkých cen.

Článek

Už to nebude marný hon na sedminásobného mistra světa Michaela Schumachera jako v minulých čtyřech letech, kdy Němec vyhrál, ale naopak zkušenost bude nahánět mládí. Třiadvacetiletý Španěl vede v průběžném pořadí a způsobil doma "alonsománii". Je prvním pilotem formule 1 ze Španělska, který vyhrál závod mistrovství světa, a o víkendu se může stát prvním jezdcem od roku 1951, jenž zvítězí v závodu F1 na domácí španělské trati.

Na vzpínajícího koně, znak dosud dominantní stáje Ferrari, usedl letos tým Renault. Kraloval všem čtyřem dosavadním Velkým cenám a nemíní svou pevnou pozici v čele uvolnit. V minulém závodu v Imole se však Schumacher vrátil do boje a Alonsovi v závěru zle zatápěl. I vidina podobného dramatického souboje však láká do Barcelony na 115 000 fanoušků.

"Když se podíváte na dosavadní výsledky našeho týmu, čtyři vítězné závody, je o to větší důvod sezónu dotáhnout do vítězného konce," řekl Alonso, jenž má v průběžném pořadí dvakrát tolik bodů než nejbližší soupeř Ital Jarno Trulli. "Historická čísla hovoří jasně. Barcelona nám sedí o dost víc než Imola. Máme právo být hodně sebevědomí," pravil. "Ale snadné to nebude, o vítězství se bude hodně bojovat," dodal.

Osud BAR stále nejistý

Důvod zvítězit ve Španělsku má však i Schumacher. Stejnou Grand Prix pětkrát v řadě vyhrál v historii jen Brazilec Ayrton Senna. Schumacher má deset bodů a je celkově na třetím místě. Alonsovy kvality uznává. "V Imole jel skvěle. Vyhrál už tři závody, vede šampionát, což není náhoda. Je favoritem," uvedl německý pilot. "A silné budou i McLareny a vozy BAR," doplnil.

V Imole odstoupil v devátém kole kvůli poruše mclarenu z první pozice Fin Kimi Räikkönen, nejrychlejší muž kvalifikace. Jako druhý pilot se do monopostu stříbrných šípů po zranění vrátí Kolumbijec Juan Pablo Montoya. Naopak start týmu BAR je nejistý, neboť stále není vyřešen problém Jensona Buttona s údajně příliš nízkou hmotností jeho vozu v Imole.

Tisíce aut z Alonsova rodiště

Schumacher Barcelonu zná jako své boty. Šestkrát vyhrál a při čtrnácti startech vždy bodoval. "Velká cena San Marina v Imole byla vzácným lékem pro všechny z našeho týmu," upozornil Schumacher na to, že je po nejhorším začátku sezony v kariéře zpět v boji o titul. "I přes špatný začátek jsme si udrželi dobrou náladu a tvrdě jsme pracovali. V minulém závodu se ukázalo, že jsme udělali dobře," dodal.

Ve Španělsku mu ale nebude držet palce snad nikdo. Z Ovieda na severním pobřeží, Alonsova rodiště, se do Barcelony chystá kolem 10 000 příznivců. Podle zpráv deníku Marca klub Alonsových fanoušků zorganizoval dopravu pěti stovkami autobusů a čeká se, že z této oblasti přijede na 3000 aut.

Pořadí MS (po čtyřech závodech)
1.Alonso36 bodů
2.Trulli18
3.Fisichella (It./Renault)10
4.M. Schumacher10
5.R. Schumacher10
6.Coulthard (Brit./Red Bull)9
7.Barrichello (Braz./Ferrari)8
8.Montoya (Kol./McLaren)8
9.Räikkönen (Fin./McLaren)7
10.Webber7
Pohár konstruktérů
1.Renault46 bodů
2.Toyota28
3.McLaren-Mercedes24
4.Ferrari18
5.BMW-Williams13
6.Red- Bull-Cosworth12

Reklama

Související témata: