Hlavní obsah

Schumi: 'Ferdinando' je jako ďábel

BARCELONA

Blankytně modrý svět, tak vypadal o víkendu Katalánský okruh u Barcelony. Je jediným, kde na celé čáře prohrává červená týmu Ferrari a Michaela Schumachera. Alonsománie ovládla Španěly! O svojí modle se tentokrát bavili víc než o fotbale. Motorhome Renaultu byl neustále obležený fotoreportéry a televizními štáby i rozhlasovými reportéry, nad nimiž čněly antény.

Článek

Za nimi čekali fanoušci z řad hostů s vírou, že právě u nich se božský Fernando Alonso zastaví a podepíše jim něco, co nastaví. První autogramy se od těch posledních hodně lišily. Urazit patnáct metrů z motorhomu do garáže mu trvalo i čtvrt hodiny. Když už se blížil čas usednutí do vozu, členové týmu nekompromisně rozhrnuli roj autogramů chtivých fanoušků, ale i s diktafony a mikrofony se natahujících novinářů, a doslova Fernanda odtáhli.

Alonsův italský kolega Giancarlo Fisichella měl mnohem větší klid. Stihl si zahrát s mechaniky fotbálek v proluce, která zůstala v depu po kamiónech týmu BAR Honda. Ten dostal zákaz startů ve dvou závodech kvůli nepovoleným úpravám na Buttonově monopostu v Imole.

Pozornost však byla soustředěna na bitvu mezi Alonsem a M. Schumacherem, do níž se zamíchal vítěz nedělní kvalifikace Fin Kimi Räikkönen s mclarenem.

Schumacher nebyl v centru dění

Michael Schumacher tentokrát nebyl středem pozornosti a docela si to užíval. S nadhledem sledoval hemžení kolem Alonsa. "Nemá to lehké, já to znám. Je pod obrovským tlakem, což se na něm může při závodě podepsat. Ale musím uznat, že ten Ferdinando je ďábelsky rychlý," konstatoval, aniž si všiml, že zkomolil Alonsovo křestní jméno.

Možná to byl záměr. U Michaela nikdy nevíte. Zatímco španělští žurnalisté syčeli, ostatním cukaly koutky a Němci s Italy se nahlas smáli, což "Schumimu" dělalo náramně dobře.

Slet celebrit

V neděli rtuť teploměru rychle vyšplhala přes dvacítku. Od rána se tvořily kolony dlouhé patnáct kilometrů. Výjezd z Barcelony směrem k Molletu a Montmeló, což jsou vesnice, mezi nimiž leží Katalánský okruh, byl ucpaný. Opozdilci usedali na místa těsně před startem závodu. Vyprodáno bylo všech 115 000 sedadel kapacity. Diváků, kteří se vtěsnali na travnaté stráně nad tratí, prý bylo o dobrých třicet tisíc víc.

V paddocku korzovaly sportovní, umělecké i podnikatelské celebrity z celé Evropy i zámoří. Nechyběly hvězdy modelingu, z nichž se rekrutuje podstatná část přítelkyň jezdců.

I šéf týmu Renault Flavio Briattore korzoval depem se svojí čokoládovou kráskou Naomi Campbell. Slavní otcové Niky Lauda, Keke Rosberg a Nelson Piquet s napětím ve tvářích sledovali "druhou ligu" formule 1, kterou je seriál GP 2, bývalá formule 3000.

V té startují jejich synové - Mathias Lauda, Nico Rosberg a Nélson Angelo Piquet. Ti však zatím jen blikají na jezdeckém nebi, zatímco jejich otcové získali dohromady sedm titulů mistrů světa: Lauda a Piquet po třech, Rosberg jeden.

Když přijel král Juan Carlos II. pozdravil se s Alonsem, navštívil šéfa F 1 Bernie Ecclestona v jeho černém sídelním autobusu a prohlédl si garáž Renaultu. Velkolepé divadlo mohlo začít...

Reklama

Související témata: