Hlavní obsah

Enge složil zkoušku nováčků v Indianapolis

Ani zlomená žebra nezabránila Tomáši Engemu, aby v neděli odpoledne absolvoval v zámoří test nováčků, který je podmínkou účasti v zřejmě nejproslulejším závodu světa 500 mil v Indianapolis. Český jezdec si tak vůbec poprvé v kariéře osahal ovál v délce 2,5 míle (4 km).

Foto: BPA sport marketing

Tomáš Enge

Článek

Engeho první krůčky po slavné trati provázeli neméně slavní rádci. Týmový kolega Buddy Lazier vyhrál Indy 500 v roce 1996, spotter Tom Sneva zvítězil v roce 1983 a závodní inženýr  Andy Borme pomohl Helio Castronevesovi ke dvěma vítězstvím v řadě v letech 2001 a 2002.

"Je to jedinečná a velmi rychlá trať.  neděli jsme se soustředili na správnou stopu, lidé kolem mě mi pomáhali, jak jet v Indianapolis. Není to lehká trať. Budu potřebovat několik dnů, abych si zvyknul, ale s každým dnem, kdy budeme s týmem RockStar na trati, to bude lepší," věří liberecký rodák.

Test nováčků zvaný Rookie Orientation Program má čtyři části. Jezdec musí odjet 10 kol rychlostním průměrem 195-200 mil/h, dalších 10 kol 200-205 mil/h, 10 kol mezi 205-210 mil/h a nakonec 10 kol nad 210 mil/h. Engeho nejrychlejší kolo dne mělo hodnotu 218,219 mil/h.

"Zatáčky se zdají poměrně úzké, což je pochopitelně způsobeno rychlostí. Čím rychleji jedete, tím se zdají užší," popsal bezprostřední pocity Enge. Z nováčků si nejlépe vedla Danica Patricková, které časoměřiči spočítali rychlost 221,463 mil/h. Třiadvacetiletá Američanka tak dosáhla jen o míli pomalejší rychlosti, než která stačila v loňském roce jejímu týmovému kolegovi Buddy Riceovi k pole position.

Zlomená žebra bolí

Enge se chystá k slavnému závodu v Indianapolis po absenci v Motegi, kde jeho start zatrhli lékaři. Osmadvacetiletý pilot si zlomil dvě žebra během týdne před závodem v Japonsku a při havárii v tréninku si pak jedno zlomil ještě jednou. V neděli ráno jeho účast v nováčkovském testu povolil ředitel lékařského centra IndyRacing League Henry Bock.

"Není to fantastické a trochu to bolí. Ale s každým dnem se to lepší.Teď s tím můžu jet, ale budeme na tom pracovat a sledovat je každý den," přiblížil stav polámaných žeber Enge.

Pokud Enge půjde poslední květnovou neděli na start slavného závodu, stane se teprve třetím jezdcem v historii, který se zúčastní 500 mil Indy i Velké ceny formule 1 v Indianapolis. Jacques Villeneuve a Juan Pablo Montoya, kteří se zúčastnili obou podniků, Indy 500 vyhráli. Enge dojel ve Velké ceně USA v roce 2001 na 14. místě.

Praktické jízdy nováčků pokračují v Indianapolis i během pondělního odpoledne. Od úterý bude slavný ovál otevřen i jezdcům, kteří již mají s dráhou zkušenosti a k Engemu se tak připojí týmoví kolegové Tomas Scheckter a Buddy Lazier.

Reklama

Související témata: