Hlavní obsah

BAR přiznal, že byl potrestán právem

PRAHA

Stáj formule 1 BAR mírní bojovný tón, který nasadila po vynesení trestu za nedovolené použití druhé palivové nádrže při Velké ceně San Marina. Odvolací soud v Paříži minulý týden na popud Mezinárodní automobilové federace (FIA) BAR ze závodu v Imole diskvalifikoval a navíc jí udělil distanc na dva následující závody MS ve Španělsku a v Monaku.

Článek

Soud dal za pravdu FIA, že vůz Jensona Buttona byl v Imole pod stanoveným hmotnostním limitem a že se stáj tuto skutečnost pokusila zamaskovat namontováním přídavné nádrže, v níž zůstalo po závodu palivo, které váhu vozu vyrovnalo na požadovaných 600 kilogramů.

Vedení stáje proti verdiktu vehementně protestovalo. "Nijak jsme se pravidlům nezprotivili. Možná by si měla udělat pořádek v regulích FIA," pronesl na adresu federace mluvčí stáje Tatsuja Iida.

Šéf FIA Max Mosley v reakci obvinil tým z narušování integrity federace a v kuolárech se začalo spekulovat o tom, že FIA přistoupí k dalšímu trestu. Tím by byl půlroční zákaz startu ve světovém šampionátu.

Stáj však ve čtvrtek přišla s prohlášením, v němž svůj postoj diametrálně mění. "Po řádném přezkoumání případu, včetně konzultací se zástupci dalších týmu, stáj BAR akceptuje podmínku, že minimální hmotnost závodního vozu musí být 600 kilogramů bez jakéhokoliv paliva. Stáj měla původně za to, že při vážení po závodu nemusí být zbytek paliva z nádrží odčerpán," uvedlo vedení týmu.

Tým podle zveřejněného textu přijal rozsudek odvolacího soudu jako správný. "Současně prohlašujeme, že soud rozhodnutí vynesl zcela nezávisle a nepodjatě. BAR chce bojovat ve formuli 1 jen na sportovním poli s ostatními stájemi, a  proto se těší na další start v mistrovství světa při Velké ceně Evropy na Nürburgringu," tvrdí vedení BAR.

Reklama

Související témata: