Hlavní obsah

Ecclestone prý zachránil BAR v mistrovství světa formule 1

Hlavní promotér mistrovství světa formule 1 Bernie Ecclestone má prý hlavní zásluhu na tom, že tým BAR dostal za své jednání proti pravidlům při Velké ceně San Marina jen distanc na dva závody. Šéf Mezinárodní automobilové federace (FIA) Max Mosley údajně trval na vyloučení stáje ze šampionátu, Ecclestone jej ale dokázal umírnit.

Foto: internet

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone.

Článek

Týmu BAR hrozilo vyloučení za to, že při závodu v Imole použil vůz pod stanoveným hmotnostním limitem a nižší váhu maskoval přídavnou palivovou nádrží. Případem se z apelu FIA zabýval na začátku května odvolací soud v Paříži, který nakonec britskou stáj diskvalifikoval z Velké ceny San Marina, vyloučil ji ze dvou následujících závodů a navíc jí udělil půlroční podmínku.

Mosley prý v Paříži od počátku prosazoval co nejtvrdší trest, tvrdí Ecclestone v rozhovoru pro britský deník The Sun. "Max se držel té nejpřísnější linie a žádal vyloučení týmu BAR z celého mistrovství," řekl.

Ecclestone šéfa FIA údajně přesvědčoval, aby své stanovisko zmírnil. "Prosil jsem ho, aby trochu ubral. Obával jsem se, aby Honda neodešla z formule 1. To by nebylo dobré. Přesvědčoval jsem jej, aby BAR nevylučoval z mistrovství, což by taky nepřineslo nic dobrého," tvrdí.

BARu prý navíc zákaz startu ve Španělsku a Monaku vůbec nemusel být udělen. "Stačilo, kdyby přiznali, že v Imole udělali chybu. Pak by zřejmě přišli jen o body z Imoly. Jenže se přes to nedokázali přenést," uzavřel Ecclestone.

Tým BAR si po loňské vydařené sezóně, kdy skončil druhý v Poháru konstruktérů a Jenson Button vybojoval třetí příčku v šampionátu jezdců hned za dvojicí Michael Schumacher, Rubens Barrichello z Ferrari, dělal letos zálusk na stupně nejvyšší. Úvod sezóny se ale výsledkově nepovedl, stáj ještě nebodovala a po absenci ve dvou Velkých cenách už podle všeho do pořadí na prvních příčkách nepromluví.

Reklama

Související témata: