Hlavní obsah

Heidfeld poprvé ve formuli 1 získal pole position

PRAHA

Německý pilot Nick Heidfeld poprvé v kariéře vyhrál kvalifikaci pro závod formule 1 a odstartuje z první pozice do nedělní Velké ceny Evropy. Po druhém místu v monacké Grand Prix osmadvacetiletý jezdec stáje Williams v sobotu na okruhu Nürburgring potvrdil, že je na vzestupu.

Článek

Na druhou pozici Heidfeld odsunul o 116 tisícin sekundy Fina Kimiho Räikkönena z McLarenu, jenž bude v neděli usilovat o třetí vítězství za sebou.

Do druhé řady se postaví Heidfeldův týmový kolega a třetí z Monte Carla Australan Mark Webber spolu s Italem Jarnem Trullim z Toyoty. Za nimi budou lídr šampionátu Španěl Fernando Alonso s renaultem a Kolumbijec Juan Pablo Montoya s mclarenem.

"To je fantazie. Mám poprvé pole position a zrovna doma na Nürburgringu. Po Monte Carlu jsem čekal, že to tady budu mít o hodně těžší," prohlásil nadšený Heidfeld.

V předchozích třech závodech startoval z prvního místa Räikkönen, ale dnes se musel spokojit s druhou pozicí. "Když se mi povede start, budu mít dobrou šanci vyhrát. Tady se dá dobře předjíždět, takže když budu před první zatáčkou na druhém místě, bude to v pohodě," uvedl finský pilot.

Z bídných výkonů se opět nevymanila stáj Ferrari. Brazilec Rubens Barrichello si zajistil sedmé místo na startovním roštu, sedminásobný mistr světa Němec Michael Schumacher skončil v kvalifikaci až desátý.

Kvalifikace se poprvé v sezoně jela podle bývalého formátu, k němuž se šéfové seriálu rozhodli vrátit. O postavení vozů na startu se dnes bojovalo jen hodinu, během níž každý z jezdců absolvoval jedno kolo. Nedělní závod odstartuje v 14 hodin.

Výsledky kvalifikace:
1. Heidfeld (Něm./Williams) 1:30,081, 2. Räikkönen (Fin./McLaren) 1:30,197, 3. Webber (Austr./Williams) 1:30,368, 4. Trulli (It./Toyota) 1:30,700, 5. Montoya (Kol./McLaren) 1:30,890, 6. Alonso (Šp./Renault) 1:31,056, 7. Barrichello (Braz./Ferrari) 1:31,249, 8. R. Schumacher (Něm./Toyota) 1:31,392, 9. Fisichella (It./Renault) 1:31,566, 10. M. Schumacher (Něm./Ferrari) 1:31,585.

Reklama

Související témata: