Hlavní obsah

Španěl Alonso vyhrál Velkou cenu Evropy

PRAHA

Španělský pilot Fernando Alonso vyhrál Velkou cenu Evropy a upevnil svoji pozici na čele průběžného pořadí mistrovství světa, kde má dvaatřicetibodový náskok. V posledním kole vypadl Fin Räikkönen. Druhý skončil Němec Heidfeld na williamsu, třetí dojel Brazilec Barrichello na ferrari.

Článek

Ještě před startem měli problémy mechanici Toyoty, kteří se zdrželi u Jarna Trulliho a nestihli včas opustit startovní rošt. Italský pilot byl za to potrestán průjezdem boxů. První start nevyšel, neodstartoval Giancarlo Fisichella s vozem Renault.

Hned první zatáčka závodu se postarala o pozdvižení. Několik vozů se srazilo, z čehož profitoval Fin Räikkönen. Pilot McLarenu se dostal před Němce Heidfelda na williamsu, který startoval z první pozice. Do kolize se připletlo několik jezdců, mezi nimi i Alonso. "Málem jsem skončil už v první zatáčce, ani nevím, kdo do mě zezadu vrazil," uvedl Španěl, který v pořádku přečkal i výlet mimo trať před dvou druhou zastávkou v boxech.

Webber se srazil s Montoyou, na což nejvíce doplatil Ralf Schumacher. Ten přišel o přední křídlo a musel bleskově do boxů. Ztratil i Michael Schumacher, který se musel vyhýbat havarujícím vozům a propadl se až na 17. příčku. Během jednoho kola se ale propracoval Schumi na 12. příčku.

Dramatický start pomohl Coulthardovi

Dramatický start pomohl také Davidu Coulthardovi, pilot Red Bullu se dostal na čtvrtou příčku a ve třetině závodu dokonce vedl. Pak ale musel do boxů a na čelo se vrátil Kimmi Räikkönen.

Fin ale ve 29. kole chyboval a do čela se dostal Nick Heidfeld. Německý pilot využil zaváhání pilota McLarenu, který se po chybě dostal mimo trať. Na čele byl Heidfeld jediné kolo, pak zamířil podruhé do boxů dotankovat.

Räikkönen si s lehčím vozem vytvořil dostatečný náskok a pro závěrečné dotankování jel ve 43. kole s třicetisekundovým náskokem. V pohodě se po návratu z boxů vrátil před Heidfelda. O dvě kola později chyboval vedoucí jezdec šampionátu Alonso a po výletu mimo trať ztratil drahocenné sekundy.

Räikkönenovi nevydrželo závěs předního kola

Po návratu z boxů se Alonso zařadil až na čtvrté místo, před ním jedoucí Heidfeld a Barrichello ale ještě jednou museli do boxů, a tak se vedoucí muž mistrovství udržel na druhé příčce.

Räikkönen měl v závěru potíže s předními pneumatikami, jejichž zavěšení nevydrželo. V posledním kole se finskému pilotovi utrhlo pravé přední kolo a skončil mimo trať. Nebezpečně vypadající karambol naštěstí přestál bez úhony.

Smutný Räikönnen si moc dobře uvědomoval, že dnešní nehoda může hodně napovědět o osudu celého šampionátu. "Teď už to bude hodně těžké," povzdechl si Fin, jenž tušil katastrofu už dvacet kol před cílem. "Vibrace byly tak silné, že jsem sotva viděl na cestu. Jsem strašně zklamaný," dodal Räikkönen, jenž přišel o vítězství kvůli tomu, že už podle pravidel nemohl měnit pneumatiky. "Informovali jsme se o tom, ale pravidla hovoří jasně - nesměli jsme je měnit," vysvětlil sportovní šéf Mercedesu Norbert Haug.

Alonsovi se tak otevřela cesta k vítězství, díky kterému zvýšil svůj náskok na čele průběžné kvalifikace MS na propastných 32 bodů. Druhý je Räikkönen. "Byl jsem spokojený i s druhým místem, ale tlačil jsem na Kimiho celou dobu a jeho potkal defekt s kolem. Měli jsme štěstí, ale byli jsme zároveň dost rychlí," prohlásil Alonso.

Výsledky:
1. Alonso (Šp./Renault) 1:31:46,648 hod. (prům. rychlost: 198,555 km/h), 2. Heidfeld (Něm./Williams) -16,567, 3. Barrichello (Braz./Ferrari) -18,549, 4. Coulthard (Brit./Red Bull) -31,588, 5. M. Schumacher (Něm./Ferrari) -50,445, 6. Fisichella (It./Renault) -51,932, 7. Montoya (Kol./McLaren) - 58,173, 8. Trulli (It./Toyota) -1:11,091, 9. Liuzzi (It./Red Bull) -1:11,529, 10. Button (Brit./BAR) -1:35,786.
Stav MS po sedmi závodech:
1. Alonso 59 bodů, 2. Räikkönen (Fin./McLaren) 27, 3. Trulli 27, 4. Heidfeld 25, 5. Webber (Austr./Williams) 18, 6. Fisichella 17, 7. R. Schumacher (Něm./Toyota ) 17, 8. M. Schumacher 16, 9. Montoya 16, 10. Barrichello 15.

Reklama

Související témata: