Hlavní obsah

Enge při premiéře slavný závod 500 mil v Indianapolis nedojel

Slavný závod 500 mil v Indianapolis vyhrál britský jezdec Dan Wheldon, který si připsal čtvrté vítězství v letošním zámořském seriálu IRL a upevnil si průběžné vedení. Český pilot Tomáš Enge při své premiéře v legendárním podniku nedojel do cíle stejně jako v předchozích třech startech v sezoně, jednou ho nepustili do závodu lékaři kvůli předchozí nehodě.

Článek

Enge se pohyboval na hranici první desítky, ale 45 kol před koncem závodu, vypsaného na 200 okruhů, měl kolizi s Danicou Patrickovou a musel odstoupit. Třiadvacetiletá Američanka se stala teprve čtvrtou ženou, která v Indianapolis startovala, a dlouho to vypadalo, že by mohla senzačně zvítězit. Jako první

závodnice v historii byla ve vedení, v závěru však neodolala útoku svých soupeřů a skončila čtvrtá.

Wheldona, který dokončil závod v čase těsně pod tři hodiny, doprovodili na stupně vítězů Brazilec Vítor Meira a Američan Bryan Herta. Britský pilot vyhrál slavný podnik poprvé od roku 1966, kdy triumfoval legendární Graham Hill. Velký den zažil bývalý vítěz závodu v Indianapolis Michael Andretti, do jehož týmu patří Wheldon i třetí Herta.

Výsledky:
1. Wheldon (Brit.), 2. Meira (Braz.), 3. Herta, 4. Patricková, 5. Lazier (všichni USA), 6. Franchitti (Brit.), ...19. Enge (ČR) nedojel.

Reklama