Hlavní obsah

Pro Engeho skončil závod v Indianapolis zklamáním

Životní úspěch, navíc při proslulém závodu 500 mil Indianapolis měl v neděli na dosah v zámořské Indy Racing League Tomáš Enge. Český jezdec se v třech čtvrtinách závodu pohyboval na hranici první desítky, o naději na cenné umístění jej ale připravila kolize s Danicou Patrickovou.

Foto: BPA sport marketing

Tomáš Enge

Článek

Američanka byla v neděli hlavní postavou slavného závodu 500 mil Indianapolis. Enge však všeobecné nadšení z jejího výkonu nesdílel. Je přesvědčen, že třiadvacetiletá soupeřka jej připravila o šanci na dobrý výsledek.

Po kolizi s Patrickovou, která dlouho útočila jako první žena na vítězství a nakonec dojela čtvrtá, pro Engeho proslulý závod předčasně skončil. "Závod jsem si opravdu užíval a věřil jsem, že můžeme skončit hodně vysoko. Chtěl jsem být nejlepším z nováčků. Bohužel jsem pak byl torpédován Danicou, nešlo s tím nic dělat. Celý tým je hodně zklamaný, cizí vinou jsme přišli o dva vozy," uvedl Enge na své internetové stránce.

Ke kolizi libereckého jezdce s Patrickovou došlo 45 kol před koncem závodu, kdy se Enge pohyboval na hranici první desítky. Američanka podle českého pilota týmu Panther Racing ztratila kontrolu nad vozem a ve smyku narazila do Engeho, který neměl šanci se jí vyhnout. Se zničeným závěsem předního pravého kola pak musel odstoupit. V následném chaosu skončil závod i pro Engeho týmového kolegu Tomase Schecktera.

Držel krok s nejlepšími

Až do osudného momentu byl Enge se svým výkonem spokojen a živil naději na první dojezd do cíle v letošní sezóně IRL. "V úvodu jsem jel opatrněji a zvykal si na provoz. Plánem bylo držet se vedoucí skupiny, být ve stejném kole jako lídr, protože to je důležité při eventuálních žlutých fázích," líčil svou taktiku Enge, který i díky úpravě předního křídla a změněnému tlaku v pneumatikách postupoval vpřed.

Patricková, kterou až v závěru předjel nakonec vítězný Brit Dan Wheldon a další dva soupeři, měla v cíli co dělat, aby se ubránila slzám. "To byl teda den. Vteřinku jsem si myslela, že bych mohla vyhrát," uvedla americká závodnice. "Myslím, že jsem se předvedla jako nováček s tím, co k tomu patří. Ale ukázala jsem, že na to mám," dodala Patricková.

Nejhůř skončil závod pro brazilského jezdce Bruna Junqueiru. Momentálně vedoucí muž konkurenčního seriálu ChampCar byl po havárii převezen do nemocnice, kde u něj lékaři objevili zlomené obratle. Junqueira se podrobí operaci, jeho stav je stabilizovaný.

Reklama