Hlavní obsah

Formule 1 možná bude mít nováčka - ženu

PRAHA

Prestižní seriál formule 1 možná čeká razantní krok. Do mistrovství světa by mohla naskočit žena. Konkrétně se mluví o čtvrté nejrychlejší závodnici z uplynulého víkendu, kdy se v Indianapolisu jel legendární závod 500 mil Indianapolisu, Danice Patrickové. Tedy ženě, která svojí chybou ukončila působení českého jezdce Tomáše Engeho na tradičním podniku.

Článek

O Patrickové se mluví jako nejrychlejší ženě světa, o což se přičinila výborným výkonem v Indianapolisu, kde to dlouho dokonce vypadalo na její vítězství. Ja tedy logické, že podobný výkon nezůstal bez odezvy ani v Evropě.

Danica zaujala zejména lidi kolem seriálu formule 1. Skomírající šampionát, bojující s poklesem zájmu i sledovaností, by něco podobného přivítal. Sympatickou třiadvacetiletou ženu, k tomu pekelně rychlou, by si diváci mohli rychle zamilovat.

Prosadí se Danica Patricková do formule 1?
Tipujte v anketě na konci článku!

Navíc se ke svému konci chýlí nadvláda Michaela  Schumachera a fanoušci budou hledat nový idol. Tím by se drsná závodnice s vizáží filmové hvězdy mohla stát. Sledovanost klesá, sponzoři své výdaje zvažují.

A o peníze jde jako většinou především. Pro Patrickovou hraje ještě jedna věc - je Američanka. Šéf formule 1 Bernie Ecclestone už předlouhá léta hledá způsob, jakým zpopularizovat seriál v zámoří. V Evropě i Asii je zájem velký, Severní Amerika má však jiné, populárnější, sporty.

A spojení bojovné americké jezdkyně s rychlými vozy F1 by mohlo severoamerický trh nalákat. "Potřebujeme amerického pilota ve formuli 1. Kdyby to navíc byla žena, tím lépe," nechal se slyšet bývalý mistr světa Jackie Stewart. V podobném duchu se vyjádřil i současný pilot F1 a bývalý vítěz 500 mil Indianapolis Jacques Villeneuve: "Kdyby se prosadila do formule 1, bylo by to úžasné."

Patricková se už F1 připomněla

Kontakt s prestižním seriálem už má Danica Patricková za sebou. Nejednalo se ovšem o žádné doporučující psaní. Napsala totiž Bernie Ecclestoneovi odpověď na výrok bosse F1, že žena do formule 1 neprosadí.

"Já se můžu přetrhnout, abych něco dokázala a pak čtu podobné komentáře," rozčílila se Patricková v ostrém protestním dopisu. Patricková se rozhodně nebojí, když něco podobného pošle jednomu z nejvlivnějších a nejbohatších mužů motoristického sportu.

Skepse Ecclestonea pramenila z historie. V minulosti se na Velkou cenu připravovalo pět závodnic, pouhé dvě ženy dotáhly své snažení do konce. Maria Teresa de Filippis se představila v letech 1958-59 na dvou Grand Prix, Lella Lombardi nastoupila dokonce do 12 závodů v letech 1974-76.

Bernie Ecclestone americké jezdkyni odepsal. "Byl velmi milý. Ve svém dopisu napsal, že bude moc rád, pokud se ve svém úsudku zmýlí," vysvětlila Patricková. Pokud by se do seriálu probojovala a byla schopná soutěžit o mistrovské body, byla by to pro formuli 1 živá voda.

Reklama

Související témata: