Hlavní obsah

Schumacher zabral a vyrazí v Kanadě z první řady

MONTREAL

Překvapivé složení bude mít první řada startovního roštu při Velké ceně Kanady vozů formule 1. Pole position vybojoval teprve podruhé v kariéře Brit Jenson Button s vozem BAR, vedle něj se po nepřesvědčivých výkonech z tréninků postaví mistr světa Michael Schumacher s ferrari.

Článek

Až za nimi v neděli v Montrealu odstartují favorizovaní piloti renaultů - lídr šampionátu Fernando Alonso ze Španělska a Ital Giancarlo Fisichella. Boj o startovní pozice se naopak nevyvedl Finovi Kimimu Räikkönenovi, který se při svém nejrychlejším kole zařadil na sedmé místo. Přitom vyhrál poslední trénink před kvalifikačními boji. Předčili jej i jeho týmový kolega Juan Pablo Montoya a druhý pilot BAR Takuma Sató z Japonska.

Pro oba jezdce z první řady i jejich týmy je výsledek do značné míry satisfakcí. Button letos ještě nebodoval, a když už dojel v Imole třetí, byl i se Satem diskvalifikován a potrestán distancem na dva závody.

Schumacher rovněž letos tápe a i po pátečních jízdách na rychlém okruhu v Montrealu se krčil až na 16. místě. V dnešních trénincích už poskočil do první šestky a v kvalifikaci si vybojoval solidní základ pro případné osmé vítězství v kanadské GP a první v sezoně.

"Konečně jsem tam, v co jsem tajně doufal - v první řadě," řekl Schumacher. Výsledek je pro něj i celý tým prý velkou motivací. "Jsem rád, že se vyhneme problémům, které mohou nastat uprostřed startovního roštu. Teď můžeme plánovat strategii podle sebe," dodal sedminásobný šampion, který takto vpředu stál letos jen jednou, v dubnu v Bahrajnu.

Button si vybojoval pole position podruhé v kariéře a pojede o vůbec první body pro BAR v letošním seriálu. "Je to trochu překvapení, že jsem byl dnes tak rychlý," uznal. "Alespoň se nám začíná vracet tvrdá práce, kterou jsme všichni v týmu za poslední měsíce odvedli," dodal spokojeně. Alonso své třetí místo považoval za dobré. "Důležité je, že jsem před Räikkönenem," vyzdvihl španělský lídr.

Výsledky - kvalifikace:
1. Button (Brit./BAR) 1:15,217, 2. M. Schumacher (Něm./Ferrari) 1:15,475, 3. Alonso (Šp./Renault) 1:15,561, 4. Fisichella (It./Renault) 1:15,577, 5. Montoya (Kol./McLaren) 1:15,669, 6. Sató (Jap./BAR) 1:15,729, 7. Räikkönen (Fin./McLaren) 1:15,923, 8. Villeneuve (Kan./Sauber) 1:16,116, 9. Trulli (It./Toyota) 1:16,201, 10. R. Schumacher (Něm./Toyota) 1:16,362.

Reklama

Související témata: