Hlavní obsah

Todt: Dvě pódia nestačí, Ferrari musí vyhrávat

Až při osmé Velké ceně letošního mistrovství světa formule 1 viděli diváci obrázek, který byli zvyklí vídat takřka celou minulou sezónu. Piloti Ferrari, Michael Schumacher a Rubens Barrichello spolu na stupních vítězů. Radost italské stáje v Kanadě měla ale přece jen drobný kaz: na stupni nejvyšším stál Kimi Räikkönen z týmu McLaren.

Foto: HOCH ZWEI/Juergen Tap

Dvojice jezdců Ferrari - zvleva Rubens Barrichello a Michael Schumacher.

Článek

Na Ferrari musí druhé a třetí místo z Montrealu působit jako balzám, šéf stáje Jean Todt ale přece jen oslavy mírnil. "Je to povzbuzující výsledek, ale nesmíme zapomenout, že naším primárním cílem je vítězství. A to nám opět uniklo," zalitoval Todt po skončení závodu. "Abych pravdu řekl, možná bych výhru vyměnil i za dvě pódia, která jsme vybojovali," dodal šéf týmu.

I přes Todtovu skepsi ale ve Ferrari převládla spokojenost. Schumacher v Kanadě vystoupil letos podruhé na stupně vítězů, když stejně jako při Velké ceně San Marina v Imole dojel druhý. A v jednu chvíli dokonce pomýšlel na vítězství. "Ve čtyřiašedesátém okruhu udělal Kimi ve čtvrté zatáčce chybu. Hlavou mi blesklo: 'Super, teď půjdu dopředu'. Jenže Kimi dokázal slabší chvilku napravit," uvedl sedminásobný mistr světa.

Německý pilot nicméně cítí, že Ferrari se před polovinou šampionátu dává dohromady. "Zlepšujeme se po všech stránkách. Ještě v pátek to nebylo zcela patrné, ale dokázali jsme si poradit s nastavením tak, aby se vůz choval dobře. Jeden krůček nám ale pořád chybí," připustil sedminásobný mistr světa fakt, že tým z Maranella na své první letošní vítězství stále čeká.

Pro Barrichella byla třetí příčka zadostiučiněním za potíže při kvalifikaci, kdy jej vadná převodovka odsoudila ke startu z boxů. Brazilec se ale dokázal s buldočí zarputilostí prokousat startovním polem, které se v průběhu divokého závodu ztenčilo na pouhých jedenáct vozů. "V životě, stejně jako při závodě si musíte stanovit určité cíle. Kdybych si neřekl 'dojedeš na bedně', tak jsem to taky mohl klidně zabalit a odjet domů," tvrdil Barrichello.

Sobotní výpadek byl pro loňského vicemistra velkým zklamáním. "Bylo to skličují, ale říkal jsem si, že naděje stále je. Naopak, kdyby se podobný problém vyskytl třeba v prvním kole závodu, to by bylo mnohem horší. Třetí místo je každopádně velkou satisfakcí," těšilo Barrichella.

Reklama

Související témata: