Hlavní obsah

Alonso v Indianapolisu ještě nikdy nedojel

PRAHA

Velká cena USA formule 1 znamená pro lídra letošního šampionátu Fernanda Alonsa novou výzvu - na proslulém okruhu v Indianapolisu totiž ještě ani jednou nedojel do cíle. V neděli bude mít čtvrtý pokus a po předchozím zaváhání v Kanadě má pilot Renaultu dvojnásobnou motivaci bodovat.

Článek

"V Indy jsem měl zatím vždycky smůlu, technické problémy. Ale letos mi všechno vychází a mám štěstí, takže doufám, že tentokrát závod dokončím," uvedl španělský pilot, který z dosavadních osmi Grand Prix v této sezoně vyhrál polovinu. O víkendu v Montrealu však poprvé vyšel naprázdno, když projel chybně zatáčku a o bariéru poničil vůz.

Kdo vyhraje v Indianapolis?
Tipujte v anketě na konci článku!

Indianapolis je Mekkou amerického motoristického sportu, po třech týdnech od zdejšího slavného závodu 500 mil čekají až čtvrt milionu fanoušků další hody. "Je to pověstná trať, má svoji tradici a já bych se ze srdce rád probojoval alespoň na stupně vítězů," dodal Alonso.

Po Velké ceně Kanady jeho náskok v pořadí MS zmenšil na 22 bodů Kimi Räikkönen, ale proti němu bude mít Alonso výhodu nového motoru. Po dvou soutěžních víkendech totiž má nárok na výměnu, zatímco pilot McLarenu pojede ještě se starým. Fin ale zase bude moci v kvalifikaci startovat mezi prvními, zatímco Alonso se vydá bojovat s časem už v horších podmínkách.

"Už se nemůžu dočkat, až se zase pustíme do boje. Trať v Indianapolisu, to je legenda, stejně jako v Monte Carlu nebo ve Spa tam chce každý alespoň jednou vyhrát," prohlásil Räikkönen. Jeho hlavního rivala loni zranila pneumatika, po jejím defektu Alonso skončil v bariéře a pak s rozbitým vozem mimo trať.

Ještě horší vzpomínky má Ralf Schumacher

Ještě horší vzpomínky má na loňský ročník Ralf Schumacher, který rovněž kvůli špatné gumě hned v úvodu těžce havaroval a trvalo dlouhé minuty, než jej záchranáři vyprostili. "Často jsem slyšel otázku, jestli budu mít strach se tam vrátit. Nehoda ale můj pohled na náš sport nezměnila a jako profesionál do Velké ceny USA nastoupím jako do každé jiné," uvedl.

Jeho starší bratr Michael Schumacher pocítil o minulém víkendu záblesk lepších časů. V Kanadě skončil druhý, byť hlavně díky výpadkům soupeřů. Má prý novou motivaci, ale nikoli přehnané iluze. "Dokud nebudeme konkurenceschopní ve všech fázích závodu, což jsme hlavně na startu nebyli, nejsme žádným top týmem," prohlásil sedminásobný šampion. S optimismem dodal, že čas Ferrari ale určitě ještě přijde.

Schumi nevyhrál mistrovský závod už více než osm měsíců

Michael Schumacher nevyhrál mistrovský závod už více než osm měsíců, nicméně v Indianapolisu se za posledních pět let hrála na jeho počest německá hymna třikrát. V roce 2002 tam zase pro Ferrari vybojoval triumf Brazilec Rubens Barrichello, nadvládu rudých vozů narušil jen před čtyřmi lety Räikkönenův předchůdce u McLarenu Mika Häkkinen.

Pozornost na sebe bude poutat i třiadvacetiletá Američanka Danica Patricková, jezdkyně zámořské série IRL, která se den před Velkou cenou projede po okruhu s vozem stáje BAR. Sobotní kvalifikace i nedělní závod začnou ve 20 hodin SELČ.

Pořadí MS po osmi závodech:
1. Alonso (Šp./Renault) 59 b., 2. Räikkönen (Fin./McLaren) 37, 3. Trulli (It./Toyota) 27, 4. Heidfeld (Něm./Williams) 25, 5. M. Schumacher (Něm./Ferrari) 24, 6. Webber (Austr./Williams) 22.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint