Hlavní obsah

F1: Do GP USA odstartovaly jen tři stáje

Do nedělního závodu GP USA odstartovalo jen šest vozů ze stájí, které obouvá pneumatiky Bridgestone. Naplnily se tak obavy o tento závod. Výrobce pneumatik Michelin po nehodě Ralfa Schumachera vyzval týmy, které obouvá, aby do závodu nenastoupily. Ty ho vyslyšely.

Článek

Na startovní rošt se seřadili ještě všichni piloti, ale po zahřívacím kole vozy sedmi stájí zajelo do garáží. Do závodu tak odstartovali jen piloti stájí Ferrari, Jordan a Minardi. Diváci dali ihned gesty najevo svou rozhořčení.

"Pro formuli 1 je to špatný den," komentoval skandál šéf McLarenu Ron Dennis. "Je to ostuda. Ale bylo to nevyhnutelné, závod by nebyl bezpečný," řekl Trulli.

Ještě několik desítek minut před začátkem závodu devět z deseti týmů (výjimkou je Ferrari) po společné schůzce vzneslo požadavek, aby byla v kritickém místě trati instalována z bezpečnostních důvodů nová zpomalovací šikana. Jinak prý do závodu nenastoupí. Změna trati by ale zároveň znamenala, že se závod uskuteční jen jako exhibice bez souboje o body.  Šikana vybudována nebyla, Jordan a Minardi přesto závod nebojkotovaly.

Důvodem všech obav byly pneumatiky Michelin. Mezinárodní automobilová federace FIA neudělila Michelinu výjimku, která je nutná pro to, aby výrobce pneumatik mohl do GP USA nasadit nové gumy. Michelin se po nehodě Ralfa Schumachera obával, že by stávající pneumatiky mohly ohrozit jezdce.

Defekt levé zadní pneumatiky byl příčinou těžké havárie Ralfa Schumachera v pátečním tréninku, která německého jezdce Toyoty připravila o start v závodu. Zástupci Michelinu nedokázali najít příčinu poruchy.

R. Schumacher v rychlosti kolem 300 km/h narazil do zdi. Z vozu vystoupil sám, ale lékaři mu start v závodě zakázali.

"Za současné situace bychom poradili týmům, ať nezávodí," prohlásil před sobotní kvalifikací sportovní ředitel Michelinu Nick Shorrock. "Konečné rozhodnutí záleží na týmech, ale máme právní odpovědnost a naše velmi důrazné doporučení jim má dát rady nutné k bezpečnému používání našeho produktu," vysvětlil Shorrock.

Michelin  do Spojených států nechal na poslední chvíli přivézt jiné pneumatiky. Podle platných pravidel se však sada obutí během závodního víkendu měnit nesmí, a tak vedení francouzského výrobce požádalo o výjimku. Tu FIA neudělila.

"Pokud nedostaneme povolení jet s novými pneumatikami, zdejší Grand Prix se nezúčastníme. Bezpečnost našich jezdců je pro nás tím nejdůležitějším," řekl v sobotu šéf francouzské stáje Flavio Briatore.

Týmy mohou gumy vyměnit, ale hrozí trest

Pokud by zákaz týmy nerespektovaly a pneumatiky vyměnily, hrozil by jim postih. "Věříme, že by trestem nebyla diskvalifikace, ale musíme být dost přísní na to, aby žádný tým v budoucnosti nelákalo vyměňovat pneumatiky," uvedl v dopise přede závodem Michelinu ředitel FIA pro formuli jedna Charlie Whiting.

Postižené stáje mají šanci měnit pneumatiky tak často, jak budou kvůli zajištění bezpečnosti potřebovat. "Další šancí pro zmiňované týmy by byla opakovaná výměna poškozených pneumatik během závodu (chápeme, že jste stájím řekli, že levá zadní pneumatika v plné rychlosti vydrží maximálně deset kol)," popsal Whiting další možné kroky.

V závodě na 73 kol by však častá výměna pneumatik znamenala velkou ztrátu, navíc by týmy musely dokázat, že k ní sáhly pouze z bezpečnostních důvodů. Pokud technický delegát a traťoví komisaři usoudí, že se stáje jen snažily získat výhodu, znovu by se vystavily hrozbě trestu.

Kdo koho obouvá
Michelin
Renault,Toyota, McLaren, Williams, BAR, Sauber a Red Bull
Bridgestone
Ferrari, Jordan a Minardi

Trulli vyhrál kvalifikaci

Vůz týmu Toyota bude poprvé v historii stát na nejvýhodnějším místě startovního roštu závodu vozů formule 1, pokud k závodu nastoupí. Sobotní kvalifikaci GP USA vyhrál pilot této stáje Ital Jarno Trulli.

Druhý nejrychlejší byl Fin Kimi Räikkönen s mclarenem, třetí Brit Jenson Buton z týmu BAR.

Sedminásobný mistr světa Michael Schumacher s ferrari si vyjel pátou pozici, o jednu lepší než lídr šampionátu Fernando Alonso s renaultem. Ralfa Schumachera nahradil v kvalifikaci Konta, který vybojoval 13. pozici.

Nejrychlekší z volných tréninků J. P. Montoya z McLarenu skončil v kvalifikaci desátý.

Výsledky:
1. Trulli (It./Toyota) 1:10,625, 2. Räikkönen (Fin./McLaren-Mercedes) 1:10,694, 3. Button (Brit./BAR-Honda) 1:11,277, 4. Fisichella (It./Renault) 1:11,290, 5. M. Schumacher (Něm./Ferrari) 1:11,369, 6. Alonso (Šp./Renault) 1:11,380, 7. Barrichello (Braz./Ferrari) 1:11,431, 8. Sato (Jap./BAR-Honda) 1:11,497, 9. Webber (Austr./Williams-BMW) 1:11,527, 10. Massa (Braz./Sauber-Petronas) 1:11,555.

Reklama