Hlavní obsah

Závod v Indianapolis? Fiasko, shodli se diváci

INDIANAPOLIS

Nevídaná věc se stala při devátém podniku mistrovství světa formule 1 v Indianapolis. Na start Velké ceny USA se po zahřívacím kole odmítlo z bezpečnostních důvodů postavit čtrnáct jezdců z dvacetičlenného pole a frašku tak absolvovali k naprostému zklamání více než 100 tisíc fanoušků pouze piloti týmů Ferrari, Jordan a Minardi.

Článek

Slavný okruh, prestižní automobilová třída. Jenže místo oslavy jezdeckého umění zbyly divákům, kteří na proslulý okruh s cihlovým pásem na startu sjeli, oči pro pláč. Vozy Minardi a Jordan v neděli supěly za rudými monoposty Ferrari a karty byly dopředu rozdané. První vítězství Michaela Schumachera mělo hodně hořkou příchuť.

"To, co organizátoři předvedli, je neuvěřitelné. Vážně nevím, jestli si z nás dělali legraci, ale za daných okolností měli závod zrušit a vrátit lidem vstupné. Jízda šesti vozů bylo obrovské fiasko, které silně poškodí celou formuli 1. Je mi vážně líto diváků, kteří neváhali a přiletěli z různých částí světa," stěžovala si jedna z fanynek.

V areálu v Indianapolis musela nad pořádkem bdít i policie, nespokojený dav ale nesklouzl k větším protestům. Někteří z diváků ale neměli daleko k zoufalství. "Můj zeť je voják a slouží v Iráku. Jako motoristický fanda si vzal dovolenou a přiletěl. Výborně jsme se bavili, dokud většina vozů nezajela do boxů. Je to ostuda," líčil další z diváků.

Přesto se našli fanoušci, kteří bojkot ze strany stájí, jež obouvají pneumatiky Michelin, chápali. "Je to chyba Mezinárodní automobilové federace a jejích stupidních pravidel o použití pneumatik. Naprosto stojím za rozhodnutím jezdců, nehoda Kimiho Räikkönena na Nürburgringu je dostatečným varováním," připomněl jeden z příznivců karambol finského pilota, jenž kvůli poškozené pneumatice odpadl při Velké ceně Evropy z prvního místa.

Reklama

Související témata: