Hlavní obsah

Formule 1 po blamáži možná v Indianapolis i USA skončila

INDIANAPOLIS

Podivný závod, v němž kvůli absenci všech týmů používajících pneumatiky Michelin startovalo jen šest vozů, může znamenat konec formule jedna ve Spojených státech amerických. Organizátoři Velké ceny USA po nedělní ostudě prohlásili, že zváží své další setrvání v seriálu mistrovství světa.

Článek

Formule se na okruhu v Indianapolisu jezdí od roku 2000 a smlouva o jejím pořádání platí ještě pro příští rok. Jak bude vypadat budoucnost královské automobilové třídy v USA, není jasné. "Jsme hrdí na svou práci a to, že jsme mezinárodním lídrem v motoristické zábavě. V neděli to s tím nemělo nic společného. Vyhodnotíme náš postoj k tomu, co se bude dít dál," řekl prezident okruhu v Indianapolis Joie Chitwood.

Na nedělní závod si koupilo lístky 120 000 fanoušků. Řada z nich po té, co monoposty sedmi stájí po zahřívacím kole zajely do garáží, opustila tribuny, ostatní svou nevoli vyjadřovali pískáním i házením předmětů na trať. Podle Chitwooda ještě okruh v Indianapolis větší ostudu nezažil. "Zklamání je pro to, co se stalo, slabé slovo," poznamenal. "Smazalo to veškerou naší snahu o představení tohoto sportu v Americe. Řekl bych, že je to obrovská porážka."

Chitwood láteřil především nad nepřipraveností Michelinu, který nebyl schopen svým týmům už pro tréninky a kvalifikaci dodat dostatečně kvalitní pneumatiky. "Udělali jsme to nejlepší, abychom během tří týdnů změnili ovál na silniční trať a byli na závod připraveni. Přál bych si, aby tak byli připraveni všichni. Bohužel to tak nebylo a myslím, že je to neomluvitelné," dodal.

Reklama

Související témata: