Hlavní obsah

Schumachera první vítězství v sezóně nepotěšilo

INDIANAPOLIS

Žádné křepčení s pohárem pro vítěze, žádné bujaré polévání šampaňským. Vyhlášení nejrychlejšího muže závodu mistrovství světa formule 1 v Indianapolis proběhlo v podivné atmosféře. Michael Schumacher se svým parťákem Rubensem Barrichellem rychle pódium opustili a jediný, kdo otevřel přehradu radosti, byl Portugalec Tiago Monteiro ze stáje Jordan.

Článek

Schumacher čekal na vítězství od října loňského roku, kdy vyhrál v předposledním závodu sezóny v japonské Suzuce. Letos se Ferrari na nejvyšší stupínek dosud nedostalo, až v neděli v Indianapolis. Jenže vítězství v konkurenci šesti vozů, z nichž navíc čtyři patří na totální výkonnostní periférii, to skutečně nepotěší.

"Mám z toho všeho smíšené pocity. Byl to hrozný pohled, jak většina jezdců zamířila před startem do boxů. Měli jsme dobře připravené vozy a myslím, že jsme byli schopni bojovat o vítězství i v normálním závodu. Je mi jasné, že nejen naši fanoušci jsou hluboce zklamaní," komentoval dění při Velké ceně USA sedminásobný mistr světa.

"Ve Velké ceně USA se nám tradičně dařilo, a stejně tak i letos jsme chtělo odvést co nejlepší práci. S tím, co se se závodem stalo, jsme ale nemohli nic dělat. Osud závodu nebyl v našich rukách," kroutil hlavou Schumacher.

Čtrnáctka jezdců ze sedmi stájí, které obouvají pneumatiky Michelin, vyslyšela varování francouzského výrobce, jenž pro závod nedodal bezpečné sady pneumatik, a na start se nepostavila. Devátý podnik sezóny se tak změnil v bizarní frašku a velké množství ze 120 tisíc fanoušků na okruhu v Indianapolis ani nevidělo cíl závodu a znechuceně odešlo. Jiní zase během závodů hráli u bariér fotbal.

Masový bojkot týmů Renault, McLaren, BAR, Williams, Toyota, Red Bull a Sauber tak pomohl k vynikajícím výsledkům formulovým trpaslíkům z Minardi a Jordanu. Velké očekávání zavládlo zvlášť v týmu Minardi, jehož jezdec ještě nikdy nestál na stupních vítězů. Naděje stáje Paula Stoddarta ale zhatil osmadvacetiletý Monteiro.

Portugalský jezdec byl také možná jediným jezdcem, který si své umístění skutečně užíval. "Startovní pole sice bylo totálně oslabené, ale stejně jsem se musel o umístění poprat. Celou sezónu jezdíme na chvostu, tohle byla příjemná odměna," culil se po závodu.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint