Hlavní obsah

Budoucnost Michelinu v F1 po fiasku v USA prý ohrožena není

PRAHA

Dodavatel pneumatik Michelin hodlá i přes fiasko v nedělní Velké ceně USA vozů formule 1 zůstat v seriálu mistrovství světa. Na popud francouzského výrobce neodstartovaly do závodu týmy využívající jeho služeb, přesto by podle sportovního ředitele firmy Frederika Henry-Biabauda neměla mít zodpovědnost za zdevalvování Grand Prix vliv na její další působení v královské automobilové disciplíně.

Článek

"Vážně nevěřím, že by tento případ měl ovlivnit budoucnost Michelinu v F1," řekl v rozhovoru pro Reuters Henry-Biabaud. Výrobce pneumatik však bude muset své počínání vysvětlovat na zasedání mezinárodní federace příští týden ve středu v Paříži, kam zástupce Michelinu vedení FIA předvolalo.

Výrobce pneumatik nedoporučil start sedmi stájím v Indianaplisu, neboť prý nemohl zaručit po dvou haváriích vozů Toyota bezpečnost jezdců. Příčinou páteční vážné nehody Ralfa Schumachera byl právě defekt pneumatiky, jehož příčinu Michelin neuměl rozpoznat.

Výsledkem bojkotu týmů s obutím Michelin byla skutečnost, že na startu Velké ceny USA bylo pouze šest vozů včetně mistra světa Michaela Schumachera s Ferrari. Fiasko vážně narušilo image seriálu.

Michelin cítí s fanoušky

"Rozhodnutí nedoporučit start všem našim stájím bylo profesionální a v souladu s naší politikou, jíž je stoprocentní bezpečnost jezdců," prohlásil Henry-Biabaud. "Je nám líto, co se stalo, a cítíme s fanoušky. Je nám líto, jaké to mělo důsledky, ale nelitujeme našeho rozhodnutí," pokračoval sportovní ředitel.

Mechanici Michelinu kontrolovali pneumatiky po páteční Schumacherově nehodě celou noc, testy prováděli ve Francii i v USA, ale na příčinu defektu nepřišli. Zjistili pouze, že nejsou absolutně bezpečné.

Vyšetřování ještě není u konce

"Vyšetřování nehody ještě není u konce," uvedl Henry-Biabaud. "Víme, že tam byl problém, ale ještě jsme přesně neurčili, o jaký se jednalo," dodal. "Je brzy na to, abychom hovořili o důsledcích pro naší firmu, ale jsem si jist, že naše jednání podložené snahou o bezpečnost bude ze strany našich partnerů pochopeno," dodal Henry-Biabaud.

Svůj díly viny na ostudě má podle odborníků také mezinárodní federace FIA, která neustoupila ze svých pravidel a neumožnila dodatečnou výměnu pneumatik. Šéf FIA Max Mosley to však odmítl. "Michelin na okruh v Indianapolisu nedopravil správnou směs," prohlásil Mosley, jenž v USA nebyl osobně přítomen.

"FIA navrhla možnosti, které by umožnily jet bezpečně, ale z nějakého důvodu stáje tyto návrhy nechtěly přijmout. Může za to Michelin," řekl Mosley.

Formule 1 je musí mít pevně daná pravidla

FIA zdůraznila, že formule 1 je sportovní soutěž, a musí mít proto pevně daná pravidla. "Nemůžeme je měnit pokaždé, když někdo přijede na závod se špatným vybavením," uvedla v prohlášení. Podle federace měly týmy souhlasit s tím, že budou závodit s omezenou rychlostí.

"Pravidla by byla dodržena, mohli mít body do šampionátu a fanoušci by měli závod. Když odmítli jet, pokud FIA nezmění pravidla a neznevýhodní týmy jezdící s bridgestony, poškodili sami sebe i pověst formule 1," konstatovali zástupci federace.

Reklama

Související témata: