Hlavní obsah

Enge konečně viděl cíl v IRL, dojel sedmý v Richmondu

RICHMOND

Sedmička je pro Tomáše Engeho šťastné číslo. Český jezdec v sedmém podniku zámořské formulové série Indy Racing League poprvé v letošní sezóně projel cílem a stejná číslovka září u jeho jména i ve výsledkové listině závodu na nejkratším oválu v celém seriálu v Richmondu. Z vítězství se po 250 kolech radoval Brazilec Helio Castroneves.

Článek

Průběžné vedení v seriálu si upevnil vítěz 500 mil v Indianapolis Brit Dan Wheldon. Engemu patří po sedmi dílech dvacáté místo. Český pilot, který po startu z osmé pozice teprve podruhé v sezóně dokončil závod, získal prémii 44 tisíc dolarů.

O ještě lepší umístění připravila Engeho kontroverzní penalizace. Většinu závodu se pohyboval na hranici první desítky, ale v závěru se posunul na třetí místo a zdálo se, že zaútočí na druhého Franchittiho. Do cesty se mu však připletl o pět kol zpět jedoucí Jimmy Kite, který Engeho zbrzdil. Následně musel český jezdec bránit svou pozici před Kanaďanem Patrickem Carpentierem, za což byl potrestán černou vlajkou a musel projet uličkou v depu.

Enge byl z rozhodnutí závodních komisařů rozčarován. "Bránil jsem svou stopu, ale bylo to hlavně kvůli tomu, že jsem měl tak velké problémy dostat se přes ten druhý vůz. Opravdu cítím, že nám to zpackal jezdec o pět kol zpět. Dvakrát jsem dneska měl problém se přes tento vůz dostat," uvedl Enge na své internetové stránce. Po předchozích zklamáních však mohl být alespoň trochu spokojen. "Dnes jsem měl skvělý vůz a byl to skvělý závod," dodal.

Castroneves měl blízko k vítězství v Richmondu už loni, ale nakonec se z prvenství radoval Wheldon díky riskantní taktice s doplňováním paliva. Tentokrát už se třicetiletý Brazilec dočkal, i když devět kol před cílem mu zatrnulo. Ve chvíli, kdy si vypracoval náskok tří sekund, se před ním dostali do kolize Darren Manning a Roger Yasukawa, jehož neovladatelný vůz minul Castronevesův monopost o pár centimetrů.

"Jenom jsem zavřel oči. Byl to nejhorší moment v závodě, ale když jsem mezi nimi projel, věděl jsem, že vyhraju," prohlásil vítěz.

Zklamán byl po závodě vítěz kvalifikace Američan Sam Hornish Jr., jenž ve 165. okruhu na průběžném druhém místě udělal chybu a havaroval. "Příliš jsem jsem na to tlačil, abych se dostal před Helia. Byla to moje chyba," uvedl Hornish. Hrdinka z Indianapolis Američanka Danica Patricková se z 21. místa na startu propracovala bezproblémovou jízdou na konečnou desátou pozici.

Další závod IRL se pojede 3. července v Kansasu.

Indy Racing League - Richmond
1. Castroneves (Braz.)1:38:33,110 hod.
2. Franchitti (Brit.)+ 0,558
3. Carpentier (Kan.)+ 1,814
4. Scheckter (JAR)+ 3,067
5. Wheldon (Brit.)+ 3,540
6. Barron (USA)+ 4,237
7. Enge (ČR)+ 1 kolo
Průběžné pořadí (po 7 závodech)
1. Wheldon292 bodů
2. Kanaan (Braz.)209
3. Castroneves206
...
20. Enge100

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint