Hlavní obsah

Mosley se stávky ve formuli 1 nebojí

PRAHA

Prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Max Mosley se nebojí stávky ve formuli jedna. Reagoval tak na vyjádření majitele týmu Minardi Paula Stoddarta, který v případě přísného trestu za neúčast ve Velké ceně USA pohrozil bojkotem dalších závodů MS i žalobou u civilního soudu.

Článek

Šéf automobilového sportu naopak nevyloučil, že dojde na velmi tvrdé postihy, dokonce vidí jako možné i vyřazení stájí z mistrovství světa.

"Ukáže-li se při vyšetřování, že vina některých týmů přesáhne určitou mez, bude takový trest oprávněný," uvedl Mosley v rozhovoru s britským listem The Guardian. Jako další možnosti uvedl bodový odpočet, pokutu a důtku.

Mosley sám odmítá zodpovědnost za skandální průběh závodu v Indianapolis, z něhož po zaváděcím kole odstoupily všechny týmy používající pneumatiky značky Michelin. "Řídící organizace vždycky vyhraje, takže mě vůbec nezajímá, jestli týmy jdou proti nám. Co budou dělat? Když začnou stávkovat, uškodí samy sobě. To se nestane," prohlásil Mosley v rozhovoru pro britský deník Guardian.

Fraška místo závodu

Odstoupení sedmi týmů udělalo z Velké ceny USA frašku pro šest vozů. Za poškození pověsti motoristického sportu všem stájím s pneumatikami Michelin hrozí disciplinární trest. Mosley zatím neprozradil, na jaké konkrétní sankce se mají připravit. Světová rada FIA bude o případu jednat ve středu v Paříži.

Mosley i přes fiasko v Indianapolis věří, že formule 1 nemá ještě zcela zavřené dveře v USA a mohlo by se tam hned v příštím roce zase jet. Považuje ale za nutné, aby se rozhořčení diváci dočkali co možná nejrychleji odškodnění.

"Pokud stáje a Michelin nabídnou rozumný způsob odškodnění a Indianapolis je rychle mezi diváky rozdělí, pak by se tam mělo v roce 2006 zase jet. Ale každý den, o který se kompenzace zdrží, bude neprozíravost," uzavřel pětašedesátiletý Brit.

Reklama