Hlavní obsah

Stáje formule 1 chystaly strategii na při s FIA

Sedmička týmů formule 1, která v seriálu mistrovství světa obouvá pneumatiky Michelin a která sehrála hlavní roli ve zpackané Velké ceně USA před dvěma týdny, se v úterý sešla v Paříži. V předvečer jednání Světové rady Mezinárodní automobilové federace (FIA) o případných sankcích se zástupci stájí dohadovali o strategii, s níž ke slyšení půjdou.

Článek

Zástupci stájí Renault, McLaren, Williams, BAR, Toyota, Red Bull a Sauber se ve francouzské metropoli sešli také se šéfem týmu Minardi Paulem Stoddartem. Ten pohrozil FIA, že v případě tvrdých sankcí vůči stájím, které se odmítly z bezpečnostních důvodů postavit na start závodu v Indianapolis, budou účastníci světového šampionátu reagovat bojkotem dalších závodů či žalobou u civilního soudu.

Právě možné reakce na určité varianty trestů byly hlavním tématem schůzky. Podle šéfa FIA Maxe Mosleyho by mohla federace přikročit až k vyloučení z mistrovství světa. Dalšími možnými postihy jsou odpočet bodů, pokuta nebo důtka.

Očekává se, že týmy se budou při slyšení bránit tím, že kvůli varování Michelinu o možných rizicích a neústupnému postoji FIA, jež odmítla upravit trať, neměly jinou možnost, než stáhnout své jezdce těsně před startem ze závodu. Francouzský výrobce pneumatik svým partnerům nezaručil, že jeho obutí vydrží, jako nejvážnější problém pak označil průjezd zatáčky číslo 13.

Podle šéfa sportovní sekce Michelinu Pierra Dupasquiera bylo hlavním problémem to, že dodavatel obutí podcenil extrémní zatížení, pod kterým musely pneumatiky ve zmíněné zatáčce pracovat. Pořadatelé totiž proti loňskému roku změnili povrch, o jehož vlastnostech ale Michelin neměl tušení, protože na okruhu v Indianapolis netestoval. Konkurenční Bridgestone měl naopak informace o trati od dceřiné společnosti Firestone, která obouvá vozy v zámořském seriálu IRL.

"Jsme našim partnerům ve formuli 1 vděčni za to, že se spolu s námi snažili do poslední chvíle najít řešení situace. Nemohli jsme dopustit, aby šli piloti do takového nebezpečí. Samozřejmě, že nás velice mrzí, že si diváci neužili plnohodnotný závod. Ale jednou ze zásad Michelinu také je "Bezpečnost především'," uvedl Dupasquier.

Světová rada FIA zasedne spolu s aktéry Velké ceny USA v Paříži ve středu.

Reklama

Související témata: