Hlavní obsah

FIA bude jednat o GP USA, půjde ale o víc

PRAHA

Světová rada Mezinárodní automobilová federace (FIA) ve středu projedná okolnosti Velké ceny USA formule 1, která před dvěma týdny skončila fiaskem, když se na startu objevilo pouze šest vozů. Ostatní stáje z bezpečnostních důvodů své jezdce stáhly, za což jim hrozí tvrdé sankce. Jednání v Paříži může mít vážný dopad na osud celé formule 1.

Článek

Vztahy majitelů stájí a vedení FIA snad ještě nikdy nebyly tak chladné. Šéf týmu Minardi Paul Stoddart dokonce pohrozil, že pokud federace přistoupí k tvrdým postihům, může v dalších závodech mistrovství světa dojít k bojkotu ze strany postižených účastníků.

Prezident FIA Max Mosley se nicméně podobného scénáře neobává a stojí si za tím, že sedm týmů, jimž francouzský výrobce pneumatik Michelin dodal v Indinanapolis nevyhovující obutí a stáje poté odvolaly piloty po zahřívacím kole do boxů, poškodilo pověst motoristického sportu.

Za to chce FIA rozdávat tvrdé tresty, Mosley hovořil o napomenutích, pokutách, odpočtech bodů, ale také o vyloučení ze šampionátu. Ačkoliv závod v Indianapolis skončil velkou ostudou, prezident federace slíbil nepředpojaté slyšení. "Nebude to hon na čarodějnice. Argumenty zástupců stájí pozorně vyslechneme a zhodnotíme. Atmosféra bude klidná a slušná," ubezpečoval Mosley.

Slyšení se týká týmů Renault, McLaren, BAR, Williams, Toyota, Red Bull a Sauber. Nejvíc ohrožená je stáj BAR, která je v podmínce za aféru při Velké ceně San Marina, po níž byly v jejích monopostech objeveny skryté palivové nádrže.

Politická válka

V kuloárech je ovšem jednání v Paříži chápáno především jako špička ledovce dlouhotrvající pře mezi majiteli stájí a FIA. Politická válka se rozhořela poté, co federace otálela s navýšením příjmů pro jednotlivé stáje.

Mosley s hlavním promotérem šampionátu Berniem Ecclestonem poté zvedli ze sedaček šéfy týmů uzavřením kontraktu s týmem Ferrari, jenž se proti vůli ostatních výrobců sdružených v rámci GPWC (vedle Ferrari také BMW, Daimler-Chrysler, Ford a Renault) zavázala jezdit v MS do roku 2012.

To vše hraje do karet ostatním členům GPWC, kteří nosí v hlavě plán na založení konkurenčního šampionátu. Jednání v Paříži by se tak mohlo stát - v případě nečekaně tvrdých sankcí - katalyzátorem, který by rozpad současné formule 1 mohl urychlit.

Vedení FIA si ale podle všeho delikátnost situace plně uvědomuje a podobnému scénáři bude chtít předejít. Výsledek jednání Světové rady by měl být znám odpoledne, tisková konference se šéfem FIA je plánována na 15. hodinu.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články