Hlavní obsah

FIA rozhodla: týmy nesou vinu, tresty v září

PAŘÍŽ

Překvapivý závěr vzešel ze středečního jednání Světové rady Mezinárodní automobilové federace (FIA), na němž se řešilo provinění sedmi stájí formule 1, které odmítly z bezpečnostních důvodů nastoupit do Velké ceny USA. Podle FIA týmy porušily dva z pěti bodů, kvůli kterým byly předvolány. Tresty federace vynese ale až 14. září.

Článek

Podle FIA se sedmička stájí provinila tím, že nedokázala zajistit odpovídající sady pneumatik a že nenastoupila do závodu. Proti tomu vpodvečer šestice stájí společně protestovala, pouze Red Bull podobný krok teprve zvažoval. Rozhodnutí o sankcích nicméně federace odložila až na 14. září.

Stáje mohou podle šestadvacetičlenné komise za to, že nezajistily, aby měly k dispozici vhodné pneumatiky, a za vinu je jim kladeno i to, že nenastoupily do závodu, ačkoliv měly možnost z bezpečnostních důvodů v každém kole projet uličkou v boxech. Stáje na to v protestu reagovaly argumentací, že byly zcela závislé na Michelinu, který je oficiálním dodavatelem v soutěžích FIA a navíc Francouzi už prý vzali zodpovědnost na sebe.

Stanoviskem Michelinu a jeho doporučením nestartovat se dnes zástupci týmů hájili už před komisí. Podle smluv byli totiž povinni se jím řídit. "Navíc předložili právní rozbor, podle kterého jim hrozily vysoké tresty v případě, že by se v Indianapolisu něco stalo. Tamní právo je prý v tomto případě hodně přísné," uvedl v rozhovoru s ČTK český zástupce ve Světové radě federace Radovan Novák, vrcholný člen Federace automobilového sportu Autoklubu České republiky.

Michelin trestán nebude

FIA naopak neviní týmy z toho, že nepřistoupily na návrh absolvovat závod s redukovanou rychlostí v kritickém místě, že protahovaly rozhodnutí o účasti až do posledních minut a neinformovaly komisaře o úmyslu nenastoupit do závodu a že se dohodly na spiknutí.

"Světová rada se sejde znovu 14. září na mimořádném jednání. V té době už bude jasné, jaké kroky byly učiněny pro kompenzaci diváků a jaké kroky učinili partneři Michelinu, aby se podobný případ neopakoval," uvedl podle BBC na tiskové konferenci šéf FIA Max Mosley s tím, že Michelin nijak potrestán nebude.

"Jediné, čím se týmy provinily, je to, že nenahlásily úmysl nestartovat. Ani za to je ale FIA prakticky nemůže potrestat," řekl Novák. Jednání podle jeho slov nebylo nijak bouřlivé, pouze dlouhé. "Jak jsem ale řekl, zásadní problém je v tom, že týmy není za co potrestat a Mosley asi ani neví, jak vše vyřešit," přiznal Novák. Mosley: Udělil bych jen pokuty

Prezident federace přivítal aktivitu Michelinu, který v úterý oznámil, že je připraven finančně kompenzovat zhruba 120 tisíc fanoušků, kteří na Velkou cenu USA přišli. Francouzská společnost současně navrhla, že nakoupí 20 tisíc vstupenek na Velkou cenu USA v příští sezóně a ty rozdá divákům zdarma.

Mosley označil toto jednání za velký krok kupředu a současně naznačil, že stáje budou zřejmě jen pokutovány, než aby čelily odpočtu bodů či vyloučení z MS. "Nemohu hovořit za celou radu, ale osobně bych s body nemanipuloval. Ani bych nevylučoval. Myslím, že lepší by bylo uložit pokuty a peníze použít na rozvoj sportu," uvedl šéf FIA.

Stáje Renault, McLaren, BAR, Williams, Toyota, Red Bull a Sauber stáhly své jezdce po zahřívacím kole z tratě v Indianapolis, protože dodavatel pneumatik - francouzský koncern Michelin - nedodal takové sady obutí, které by zajistily bezpečný průběh závodu. Do Velké ceny tak odstartovalo pouze šest vozů s pneumatikami Bridgestone.

Reklama

Související témata: