Hlavní obsah

V Silverstonu triumfoval Montoya na mclarenu

Kolumbijský pilot mclarenu Juan Pablo Montoya vyhrál nedělní Velkou cenu Velké Británie formule 1. Druhý dojel v Silverstonu vedoucí muž šampionátu Španěl Fernando Alonso na renaultu, na třetí místo se probojoval Fin Kimi Räikkönen s dalším mclarenem. Před startem závodu uctili všichni na okruhu v Silverstonu minutou ticha oběti čtvrtečních teroristických útoků.

Článek

O obhajobu loňského triumfu v Silverstonu a čtvrté umístění na stupních vítězů po neúspěšném začátku sezony se marně snažil Němec Michael Schumacher. Sedminásobný mistr světa startoval z devátého místa a dokázal si polepšit jen na šesté. Na Alonsa nyní ztrácí už 34 bodů.

Hned na startu se předvedl Juan Pablo Montoya, který vynikajícím způsobem vyrazil, okamžitě se dostal před Buttona a přetahoval se i s Alonsem. Španěl ataku Kolumbijce neodolal a stáji McLaren se povedl první tah.

"Vyšel mi start a věděl jsem, že Fernando nebude příliš riskovat. Já jsem si dovolil v prvním kole jet odvážněji," řekl spokojený Montoya, jehož nejlepším letošním výsledkem dosud bylo čtvrté místo v Malajsii. "Tým odvedl dobrou práci. Zavolali mě včas k poslední zastávce v boxech, zrovna když měl před sebou Fernando nějaké vozy, a to nám stačilo," dodal vítěz.

Problémy měl na startu Sato

Montoya měl držet vedoucího muže šampionátu co nejdéle za sebou, aby se Räikkönen mohl prokousat ze 12. pozice co nejvíce dopředu. Ještě před startem měl problémy Takuma Sato, kvůli jehož problémům musel být hned na trať safety car.

McLarenu se taktika vyplatila, Montoya se po zastávce prvních dvou jezdců v boxech udržel na prvním místě a Räikkönen se propracoval na třetí příčku. Fin před polovinou závodu využil lehčího vozu a předjel Alonsa.

V 47. kole chybovala v boxech stáj Renault, Fisichellovi zhasl motor a ztráta stačila Räikkönenovi, aby se dostal na průběžnou druhou příčku. Navíc dotankovat musel i Alonso a Montoya udržel vedoucí příčku.

Výhra byla Montoyovou první v mclarenu

Kolumbijec dokázal i ve zbývajících kolech odolat útokům Alonsa a projel cílem jako první. Výhra byla prvním vítězstvím Montoyi v barvách stáje McLaren. Alonso se spokojil s druhou příčkou, navíc zvýšil svůj náskok na třetího Räikkönena v průběžném pořadí šampionátu.

Tradiční Velkou cenu ovlivnily čtvrteční teroristické útoky v Londýně, při kterých zemřelo přes 50 lidí. Při zpřísněných bezpečnostních opatřeních diváci procházeli rámy s detektorem kovů a policisté pečlivě prohledávali i přijíždějící auta. Po dojezdu se nekonalo tradiční křepčení na pódiu a chybělo i obvyklé polévání šampaňským.

Pořadí VC Velké Británie:
1. Montoya (Kol./McLaren) 1:24:29,588 hod., 2. Alonso (Šp./Renault) -2,739, 3. Räikkönen (Fin./McLaren) -14,436, 4. Fisichella (It./Renault) -17,914, 5. Button (Brit./BAR) -40,264, 6. M. Schumacher (Něm./Ferrari) -1:15,322, 7. Barrichello (Braz./Ferrari) -1:16,567, 8. R. Schumacher (Něm./Toyota) - 1:19,212, 9. Trulli (It./Toyota) -1:20,851, 10. Massa (Braz./Sauber) -1 kolo.

Reklama

Související témata: